0 kommentarer

Mørke steder af Gillian Flynn

af d. 13. august 2017
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

416

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7677-303-8

Originaltitel

Dark Places
oversat af Anne Mette Poulsen

Udgave

3. udgave

 

Vi møder ”Lille Forældreløse Libby Day” – det er sådan hun præsenterer sig, skønt hendes far Runner faktisk stadig lever, men han er ikke en del af hendes liv, og har aldrig rigtigt taget del i familiens liv. De 4 børn og deres mor boede i yderste fattigdom på en gård.

Libbys bror Ben sidder i fængsel, dømt for at have dræbt deres mor og to søstre, primært grundet vidneudsagnet fra den dengang 7-årige Libby – lillesøsteren, der gemte sig og overlevede. Heller ikke broren har Libby nogen kontakt med.

Da hun blev 18, arvede hun en sum penge, donationer fra mennesker, som havde læst hendes triste historie, når ugebladene med mellemrum bragte en artikel om hende. Men der er andre, nyere historier om triste skæbner, og Libbys penge er ved at slippe op.

Hun øjner en chance for at få rettet lidt op på finanserne, da hun bliver kontaktet af en fyr, Lyle, fra ”Mordklubben” – en forening, hvis medlemmer beskæftiger sig med forbrydelser, og som er overbeviste om, at hendes bror er uskyldigt dømt. Mod et honorar går Libby med til at undersøge sagen igen. Hun påtager sig at besøge Ben i fængslet – for første gang. Og Libby kommer selv i tvivl om, hvad hun egentlig så og hørte den nat.

Skiftevis med kapitlerne ”Libby Day, Nu” følger vi familiens medlemmer den dag og nat i januar 1985, hvor 3 familiemedlemmer blev myrdet. Ben er virkelig ude, hvor han ikke kan bunde – der er falske rygter i omløb, hans mor og moster leder efter ham, samtidig med at moren er gået fallit og har erkendt at gården må sælges.

Det er en krimi, der bevæger sig stille og roligt frem mod sandheden om mordene – fortalt fra en anderledes vinkel. Ud over krimidelen er det en skildring af en sej kvindes hårde liv på den gård, hun har overtaget fra sine forældre, den daglige kamp for overhovedet at få mad, manden, der kun dukker op når han mangler penge, og børnene, der ofte overlades til sig selv. Det kulminerer, da Ben er forsvundet samtidig med, at der er rygter i omløb om ham – man mærker morens dårlige samvittighed over, at hun ikke ved, hvad der foregår i Bens liv – og oplever, hvordan det hele falder fra hinanden. Samtidig følger vi Bens kamp for at blive accepteret, blive en del af en gruppe, med høje personlige omkostninger. Fattige Ben med rengøringsjob og det forkerte tøj, som hænger ud med velhavende, omsorgssvigtede unge.

Gillian Flynn skriver rigtig godt. Jeg har tidligere med fornøjelse læst ”Kvinden der forsvandt”, og kan også anbefale denne.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter