0 kommentarer

Mødet ved milepælen Af Sigurd Hoel

af d. 4. juli 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

366

Udgivet

1960

ISBN

87-00-38441-0

Originaltitel

Møte ved milepelen

 

Romanen finder sted i Norge i 1943. Fortælleren skriver om sig selv med en vis tilbageholdenhed – kan læseren spore. Derefter er der flashbacks til fortællerens ungdom, hvor han gjorde kæresten Kari gravid. »Den pletfrie« ønskede dengang ikke at tage ansvaret for barnet og mente, hun skal tage en abort.

Fortælleren opsøgte en af sine bekendte, den lægestuderende Carl Heidenreich, der dog afslog at hjælpe med abort. Fortælleren reagerede voldsomt og forbandede Heidenreich langt væk. Episoden får afgørende konsekvenser senere i romanen. Problemet så dog ud til at løse sig, da Kari senere kom og fortalte, at hun alligevel ikke var gravid.
Fortælleren og læseren følges ad i det meste af romanen, men det er påfaldende, at fortælleren ved mere end os.

I 1943 sendes »Den pletfrie« til en lille by ved kysten, hvor han skal hjælpe en lokal modstandsgruppe med at afdække en lækage i gruppens inderste cirkler. Her møder han Carl Heidenreich, der er nazist og en af byens spidser efter at være flyttet til byen for over 20 år siden. Heidenreich bor sammen med hustruen Maria og sønnen Karsten – der ligner fortælleren på en prik!

Fortælleren indser, at Maria er den Kari, der i 1921 sagde til ham, at hun alligevel ikke var gravid. Det var hun – og hun forlovede sig i stedet med Heidenreich.

Da sammenhængen er gået op for »den pletfrie«, bliver han fanget af Gestapo og tortureret af Heidenreich som bøddel. Hans mission er nu pludselig blevet zoomet ind til en undersøgelse af, hvorfor helt konkrete mennesker bliver nazister. Han indser, at han, selv om han har været på den rigtige siden i krigen, også bærer på en skyld: Kæresten Kari, da hun havde brug for hans hjælp, sønnen Karsten, ved ikke at tilbyde Kari ægteskab. Hans fortrængninger og huller i hukommelsen gør, at læseren begynder at kunne forstå ham bedre end han selv er i stand til.
Vi bemærker adskillige undvigemanøvrer i fortællerens erkendelsesproces.

Svaret på, hvorfor nogle mennesker blev nazister, er ikke enkelt. Hoel lader flere enkeltårsager skinne igennem: Karsten Heidenreich bliver på grund af sin biologiske fars manglende ansvar kastet i hænderne på en gal stedfar og vender sig imod dem, der gjorde det mod ham.

Romanen tegner også portrætter af de eksistenser, der er lette ofre, fordi de er kommet skævt ind på livet. Det er mennesker, der er ensomme og udelukket fra fællesskabsfølelsen i samfundet – mennesker, der ikke føler nogen solidaritet med samfundet. Endelig optegnes også en stærk kontrast mellem land og by i det norske samfund.

Hoels stil er let og hans psykologiske analyser meget skarpe.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter