0 kommentarer

Mens møllen maler af Martin Jensen

af d. 12. marts 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

230

Udgivet

2008

ISBN

87-7955-044-4

 

Er du til middelalderkrimier eller holder du bare af at læse en god roman, så må du ikke gå glip af Martin Jensens fremragende serie om byfogeden i Assens fra 1300-tallets Danmark, Eske Litle. “Mens møllen maler” er den 3. bog i serien, og selvom nye læsere godt kan være med, så vil jeg alligevel anbefale, at man læser hele serien – for hvorfor dog gå glip af en god læseoplevelse.

Eske Litle er taget til Hindsgavl for at møde Assens nye lensherre, Henneke Hummersbüttel. Opholdet tager længere tid end forventet, og sergent Bane er derfor øverste myndighed, da en fremmed pludselig findes dræbt med ansigtet smadret til ukendelighed. Første opgave bliver derfor at finde ud af, hvem den dræbte i det hele taget er.

Bane får hjælp af den unge korporal Tade, som er lidt kvikkere end de fleste af byfogedens mænd. Alligevel er de ikke kommet opklaringen nærmere, da Eske endelig vender tilbage. Han kan dog fortælle, at der er en tysk møller på vej med et privilegiebrev, og da der allerede er en møller i byen, bliver mistanken rettet mod ham.

Som altid i Eske Litle bøgerne er der et velskrevet og plausibelt krimiplot, men det der gør bøgerne så fantastiske er, hvordan Martin Jensen beskriver tiden og personerne, så det hele står lyslevende for læseren. Man kan lugte affaldet i gaderne, og man kan føle personerne, som stod de lige foran en.

Samtidig falder Martin Jensen ikke i fælden med at gøre personerne nutidige. De lever i 1300-tallets Danmark, og har dermed nogle andre normer end vi har i dag. F.eks. er Eske Litle en meget fremsynet mand og mere åben for forandringer end mange af sine bysbørn. Alligevel har han ikke den mindste skruppel ved at hænge en sømand for mord, for som han siger: ” Jeg hænger dem, for at mine borgere kan sove trygt. Fordi de ved, jeg tager mig af alle ugerningsmænd. Derfor bruger jeg kagen, stokken og galgen. Fordi det er mit arbejde at holde byen sikker”. Og så er han ellers ligeglad med, at det måske er “synd” for forbryderen.

Og mod ransmænd og mordere kan Eske kæmpe, men da en ulykke rammer sergent Banes familie, er det svært at vide råd.

Uha, det er godt, at de næste bind allerede er skrevet. Ellers var det jo ikke til at holde ud at vente på fortsættelsen!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter