0 kommentarer

Med mor bag rattet af Lise Nørgaard

af d. 31. marts 2009
Info
 
Sideantal

164

Udgivet

1966

ISBN

87-00-17014-3

 

Lise Nørgaard behøver vel næppe en introduktion, hun er kendt som journalist, redaktør og så selvfølgeligt også som forfatter til flere film og bøger.
Hendes første bog var ”Med mor bag rattet” som udkom i 1959 og senere blev den filmatiseret. I bogen beskrives hvordan bilen holdt sit indtog i en dansk familie under omkvædet “Du skal sgu ikke lade kvinder køre din bil, min dreng. Det kommer der ikke noget godt ud af.”

Det er en meget humoristisk bog, der består af 8 kapitler som på fortrinlig vis beskriver, hvordan det der var vigtigt for manden var “blondinens dekorative virkning på forsædet i en bil, når hun havde grønne øjne som stod til den grønne lak på hans Renault årgang 1918”.
Der fortælles med megen lune og med et skarpt øje for det absurde og selvmodstridende i så mange af familie livets små skærmydsler. Det bliver beskrevet satirisk og morsomt i et godt skrevet dansk som er ligefremt og som er en stor nydelse at læse.

I dag hvor ligestilling og selvbestemmelse er det der er politisk korrekt kan man som moderne kvinde jo kun være glad for at vores bedstemødre og mødre tog nogle slagsmål som har åbnet nogle døre, som var låste for den generation der bliver beskrevet i denne bog. I dag er det jo en selvfølgelighed at alle har kørekort og kan køre bil, i mange tilfælde har familien 2 biler, både til ham og til hende! Kønnenes krig bliver nu om dage udspillet på andre fronter.
Dele af bogen er vel delvis autobiografisk går jeg ud fra, hendes mors krigslist for at få lov til at tage kørekort er hylende skæg. Parkeringsvagtens indflydelse på folks velfærd – det gælder jo også i dag! Hvordan en camping ferie udvikler sig til et sandt mareridt.

Jo, her er underholdning for hele familien eventuelt som højtlæsning, hvis da ikke den der læser højt bryder sammen af latter. Det er en bog som jeg anbefaler med 5 stjerner – det kan ikke gøres bedre, så tak til Lise Nørgaard.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter