0 kommentarer

Marquitomanen – En lystløgners bekendelser af Jean-Lorentz Lafontaine

af d. 11. maj 2022
Info
 
Sideantal

207

Udgivet

2021

ISBN

978-87-999327-5-7

Originaltitel

Marquitomanen - En lystløgners bekendelser

Udgave

1. udgave

 

Kan man hylde en kriminel, når den kriminelle egentlig ikke selv gør andet end stiller op og fortæller det han opfatter som sandheden? Kan man ovenikøbet være glad på den kriminelles vegne over at han har opnået mere end mange andre overhovedet drømmer om i løbet af et helt liv?

Og kan man overhovedet kalde ham for kriminel andet en i en kort periode?

Det er ret interessant at selv her mange år efter så er historien og mystikken om Danmarks Marquis De Sade stadig fascinerende. Man lader sig stadig indfange af det univers som han kan fortælle om. Endnu en bog er nu skrevet om hans opvækst, liv, arbejde, seksualitet med mere. Og man kan mene om manden hvad man vil, men historier løber han ikke tør for.

Bogen omhandler Jørgen Vase Larsen der blev kendt som “den falske marquis” og som det nok efterhånden kun er de unge generationer der ikke rigtig kender noget til. Manden der levede et overdådigt og nærmest royalt liv, mens det i sidste ende viste sig at det hele var for lånte fjer. Han var fængslet i omkring fire år, og arbejdede derefter i mange år indenfor ældreplejen. Men det sidste var ikke interessant, og hans fortid blev ved med at dukke op. Især fordi han ikke umiddelbart lagde skjul på at han var homoseksuel/biseksuel i en tid hvor det ikke var velset. Han blev dog både gift og fik børn, men der var altid mænd på sidelinjen. Og hans kærlighedsliv er nok i sig selv ret s fascinerende, hvad enten man lader sig forarge over det eller ej.

Hans liv har i den grad været meget anderledes end den gængse danskers og det er nok også derfor at man stadig kan finde hans historie vedkommende. Og man kan samtidig mærke at forfatteren har fået et varmt forhold til ham, et forhold som måske på “den falske marquis” ældre dage er et mere sandfærdigt et af slagsen end man ellers har været vant til. Det har man jo altid lov at håbe. Om ikke andet formår forfatteren at skrive et portræt af en mand som man ikke skal google ret mange gange, før man finder alverdens ting og sager om ham. Og det er virkelig en flot bog, som både kommer meget tæt på, men som også efterlader en med tvivl om hvorvidt det nu er den korrekte historie man denne gang har fået. Det hele virker dog ret tilforladeligt da der ikke længere dækkes over diverse begivenheder fra førhen, men nærmere reflekteres over at livet sagtens kunne have set helt anderledes ud.

Et vær som klart kan anbefales herfra hvis man interessere sig for en god historie, et lille stykke Danmarks historie. Det er det hele værd.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter