0 kommentarer

Manden i det sorte jakkesæt af Stephen King

af d. 6. august 2005
Info
 
Sideantal

460

Udgivet

2003

ISBN

87-15-10598-9

Originaltitel

Everything's Eventual

 

Stephen King kan godt lide at skrive noveller, selvom hans læsere mest kender til hans store romaner – store i mere end en forstand.

Igennem årene er det blevet til flere novellesamlinger, og “Manden i det sorte jakkesæt” er hans fjerde på dansk. Flere findes dog på engelsk.

Novellesamlingen indeholder 14 noveller skrevet indenfor de seneste år, og her er lidt for enhver smag.

Den første novelle handler om Howard, der vågner op og er fuldstændig paralyseret. Der går ikke længe, før han opdager, at han er på vej til sin egen obduktion. Uden at kunne bevæge en muskel, men i stand til at tænke og føle, hører og ser han, hvordan de to retsmedicinere forbereder sig på at skære ham op. Og hvad gør man så?

En anden af novellerne, der især kan fremhæves, er “I dødskammeret”. Journalisten Fletcher er udstationeret i et uspecificeret sydamerikansk land. Han skriver for The New York Times, men han sympatiserer også med oprørsbevægelsen, og da historien starter, er han i et kælderlokale i Ministeriet for Information.

I rummet er et bord med tre mennesker bag, foran bordet står en tom stol og venter på ham. Han ved, at han skal afhøres, og han ved også dybt inde i sig selv, at det ikke er meningen, at han skal forlade dette rum igen. Kan han finde en vej ud af rummet? Og vil han gøre det?

Historien om Fletchers forsøg på at komme ud er bygget utrolig godt op, med en yderst skræmmende beskrivelse af den tortur som lurer hele tiden. King fortæller så de små hår i nakken rejser sig, og man føler med Fletcher, som ser døden i øjnene i et lille lydisoleret kælderrum sammen med sine tre bødler.

Novellesamlingen “Manden i det sorte jakkesæt” indeholder til fulde den uhygge, som King er mester i at fremmane.

Emnemæssigt spænder samlingen bredt. Lige fra historien om parret, der skal skilles, men vælger den forkerte restaurant at mødes i for at diskutere det, over fortællingen om værelse 1408 på hotel Dolphin, til historien om drengen som under en fisketur møder djævlen. Og har man læst Stephen King serien “Det mørke tårn”, er der også en lækkerbisken af en fortælling om Roland, revolvermanden fra Midtverdenen i vente.

Har man ikke læst noget af King før, og har man ikke helt mod på at kaste sig ud i en af hans romaner, så prøv at starte her.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter