0 kommentarer

M-alene af Mette Boysen

af d. 12. december 2021
Info
 
Sideantal

192

Udgivet

2021

ISBN

9788794215053

Originaltitel

M-alene

Udgave

1

 

Malene er alene. Hun er alene på jobbet, på direktionsgangen og på konferencen. Men hun er også alene privat. Når hun sidder i venindens køkken og betragter livet i en børnefamilie, når der er pigeaften med sladder og drinks, og også når hun indgår i parforhold med attraktive mænd, der dog aldrig helt får lov at komme hende nær.

Malene er en lang række velbeskrevne scener fra et kvindeliv, der ikke er helt som andres. Simpelthen fordi hun vælger anderledes hver eneste gang. Hvor de fleste kvinder omkring hende vælger mand og børn til på et eller andet tidspunkt, vælger Malene det fra hver gang hun er tæt på at have chancen for et tilvalg. Jagten på karriere har hendes første prioritet og alt andet kommer i anden række. En række, der er langt væk fra hendes hverdag!

Handlingen er cirkulær. Med flashbacks i begyndelsen får man et billede af, hvorfra Malene starter og derfor ved vi også, at det sted hun står i den nutidige handling er præcis det samme som for ti år siden. Spørgsmålet er, om hun har rykket sig på de ti år, om hun skal igennem endnu en cyklus eller egentlig er nået frem til et sted, hvor hun er i balance.

Handlingen udspiller sig dels i hverdagen i Danmark og dels på rejser for både arbejdet og på ferie – men hvem kan sige, hvad der er hvad, når hun altid har jobbet ved hånden på sin mobil.

Man kan ikke andet end holde både med og af Malene, men man får også lidt ondt af hende. Velmenende mænd, mentorer og veninder forsøger at åbne hendes øjne for den del af livet, der ikke har med jobbet at gøre, men hun opdager det knap nok. Hendes krops signaler undertrykkes og ignoreres konsekvent så det næsten er smerteligt at læse med.

Bogen bliver en smule staccato-agtig og det er jo en smagssag om man synes Malene er sympatisk med sine konsekvente fravalg. Dette ændrer dog ikke det faktum, at bogen er vigtig og interessant. Fordi den giver et både troværdigt og realistisk portræt af det kvindeliv, der udspiller sig bag facaden i danske virksomheder, når man når op omkring det punkt, der nogle gange omtales som et glasloft. Det er en alvorlig fortælling om, at der ikke er en enkelt løsning, når der skal flere kvinder i ledelse. Det er forstemmende, skræmmende og uhyggeligt realistisk. Måske især fordi realismen er så stærk at det tydeligt mærkes, at her er ikke kun tale om fiktion.

M-alene er et vidnesbyrd om et stykke kvinde-historie, der skrives lige nu. Til inspiration og viden også for kommende generationer.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter