0 kommentarer

Lukketid af Christine Bojsen Træden

af d. 23. januar 2023
Info
 
Sideantal

176

Udgivet

2021

ISBN

9788794083515

 

Den velkomponerede roman Lukketid af Christine Bojsen Træden handler om en række kvinder, som står i kø til H&M’s prøverum en uge op til juleaften i år 1999. Hver kvinde har sit eget kapitel i bogen, hvor læseren erfarer om deres varme og svedlugtende oplevelse i den overcrowded H&M, hvor det føles som om tiden står stille, og om de problematikker, som udspiller sig for dem i juletiden og nytårsaften. Kapitlerne er kædet sammen på en elegant måde ved, at kvindernes fortællinger kommer i samme rækkefølge, som den kvinderne står i kø i. Til sidst bliver alle kvinderne i køen kædet sammen via den kvindelige medarbejder i prøverummet, som betragter dem alle, og hendes fortælling.

Uden at gå ind i hvert enkelt kapitel er de temaer, som fylder mest i kvindernes fortællinger parforhold, familierelationer, venskaber, seksualitet og sex. Men der er i mine øjne to kapitler, som skiller sig ud fra resten, og fælles for dem er, at de har sorg som tema. Den ene omhandler en pige, som har mistet sin hund og den anden om en kvinde, hvis mor er terminal syg. Forfatteren kæder deres fortællinger sammen på den fineste vis, som rørte mig og fik mig til at fælde en tåre eller to. De øvrige fortællinger gjorde ikke lige så stærkt indtryk på mig trods deres mere groteske indhold.

Christine Bojsen Træden bryder med romanen forestillingen om den perfekte juletid og nytårsaften, som mange går og stræber efter og som har det med at skuffe os, da den sjældent holder stik med virkeligheden. Romanen er et interessant litterært værk, fordi den på en overbevisende måde skildrer tiden, samtidigt med at den i indhold og fortælleteknik på flere punkter refererer til 90’er litteraturen. Derudover ser jeg romanen som et vigtigt litterært værk, fordi den spejler os menneskers uperfekte liv, som finder sted alle årets dage.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter