0 kommentarer

Liv efter liv af Kate Atkinson

af d. 29. januar 2015
Info
 
Sideantal

531

Udgivet

2014

ISBN

978-87-12-04964-7

Originaltitel

Life after life

 

Fascinerende og anderledes slægtssaga om pigen Ursula, som fødes i 1910 til et usædvanligt liv.

Tænk hvis du fik mulighed for at leve dit liv igen og rette op på dine fejltagelser. Det lyder på en måde umiddelbart besnærende, men hvad nu hvis det ikke kun var ét ekstra liv?

En lille pige kommer til verden under en voldsom snestorm i England i året 1910, men fødes med navlestrengen om halsen, og da lægen ikke kan komme frem pga. vejret, dør hun. Eller gør hun? I næste kapitel når lægen nemlig frem, og den lille pige overlever og døbes Ursula Todd.

Vi følger Ursulas liv med det 20. århundredes turbulente begivenheder som kulisse. Hvordan hun vokser op som mellembarn i en søskendeflok på fem, hvor hun plages af deja-vuer og efterhånden opdager, at hun er anderledes.

Kate Atkinson lader os opleve Ursulas barndom, ungdom og voksenliv i forskellige versioner, hvor små detaljer afgør store forskelle i forløbet. Men uanset hvilket liv, vi følger Ursula i, er familien altid den trygge base, hvad enten hun fanges i et brutalt ægteskab, oplever grusomheder som brandvagt under bombardementet af London, eller mister en bror til den spanske influenza.

Romanen er kompleks i den forstand, at man springer i tid og sted, og den kræver, at læseren accepterer Atkinsons reinkarnations-tanke. Men det gør man let, fordi romanen er så medrivende og fascinerende. Samtidig skriver Atkinson flydende, og klarer også at få de mange livsforløb flettet forståelig ind i historien på en overbevisende facon.

“Liv efter liv” er ikke en egentlig spirituel roman. I stedet er den dels et fremragende kvindeportræt, og dels en spændende og alternativ udgave af Englands historie i det. 20. århundrede.

Engelske Kate Atkinson er født i 1951. Hun debuterede i 1995 med romanen “Bag kulisserne”, som vandt Whitbread prisen for bedste debut samt Book of the Year foran bl.a. Salman Rushdie. Siden har hun også modtaget flere priser, ikke mindst for “Liv efter liv” som modtog Costa prisen 2013 for bedste roman.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter