0 kommentarer

Liberty af Jakob Ejersbo

af d. 18. oktober 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

712

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-06395-0

 

 

Jeg har fået to nye familiemedlemmer. To knægte, Christian og Marcus. Den ene er hvid dansker, den anden er sort tanzanianer.
Og det er med dem som med andre familiemedlemmer: De er velkendte, elskelige og møgirriterende.
De to lever deres liv i Tanzania sammen med gode og dårlige venner, upålidelig familie og uberegnelige medborgere. Den ene ønsker sig sort. Den anden ønsker sig hvid. Ingen af målene lykkes rigtig godt for dem.
Christian må indse, at han aldrig bliver en rigtig neger, men er dybt bundet til sin families arv og udgangspunkt. Og Marcus må indse, at drømmen om det hvide, velsmurte, europæiske liv er uopnåelig.
De skal meget igennem, de to knægte. Men selvom man føler med dem undervejs, bliver deres liv aldrig så patetisk klynkende, at man får medlidenhed. De er tvunget ind i en række omstændigheder, som de ikke kan ændre på, men langt hen af vejen ligger de også, som de har redt. Som i alle liv gælder også her både tilfældighedernes spil og såvel gode som dårlige valg.

Efter over 700 sider har jeg desværre måttet tage afsked med drengene. Den ene er returneret til et Europa, hvor han ikke føler sig hjemme, og hvor han ikke ved, hvad han skal stille op med sig selv. Den anden humper sig igennem en tanzaniansk tilværelse med en nagende mistanke om at være ramt af den hemmelige sygdom – den, der tærer og dræber.
Og det er med dem som med andre familiemedlemmer: Jeg savner dem. Og hvor ville jeg gerne vide, hvordan det siden er gået dem.
Sådan bliver det ikke. Deres ophavsmand, Jakob Ejersbo, har forladt denne jord. Men vi kan være taknemmelige for, at han forinden nåede at give os sin formidable Afrika-trilogi – ”Eksil”, ”Revolution” og ”Liberty”. Danmark har mistet en stor forfatter. Men vi har fået et trebinds-værk med klassiker-potentiale.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter