0 kommentarer

Kvinderne bag betjentene på Station 87 af Ed McBain

af d. 13. august 2014
Info
 
Sideantal

301

Udgivet

1992

ISBN

87-414-1804-2

Originaltitel

McBain's ladies

 

Tv-serierne gør det: laver et klipshow med det bedste fra tidligere afsnit. Enten løber manuskriptforfatterne tør for gode idéer, eller også vælger de at svælge i selvfed nostalgi og Ed McBain gør det samme i ‘Kvinderne bag betjente på station 87’. Har han været bagud i forhold til en presset udgivelsesdato? Eller har han oprigtigt ment, at faste læsere ville have godt af at læse udvalgte passager fra tidligere bind, passager med fokus på kvinderne? Svaret hviler i det uvisse, sikkert er dog, at det absolut ikke holder, for det er umuligt at læse som et samlet værk, dertil er klipshowet for usammenhængende. Og hvordan kunne det blive andet?

Man tager 20 sider fra en bog, 5 fra en anden, 12 fra en tredje, osv. osv., klasker derefter disse udklip sammen ryg mod ryg, og udgiver dem som de er. Læseren følger diskussioner om en forbrydelse mellem mand og kone, lidt elskov, derefter klippes til en anden bog, andre personer og helt andre handlinger. Det giver sågu ingen mening.

For en læser der er ubekendt med serien, vil bogen være ubrugelig. For andre der har læst de foregående bøger, er den direkte unødvendig.
‘Jamen, er det ikke rart at igen at læse om de figurer man er kommet til at holde af? Af de bifigurer som man kun sjældent ser?’ NEJ. Der er netop en grund til at de er bifigurer. De er ikke det primære, de er med for at opbygge mytologien omkring hovedpersonerne.

Der er valgt ud blandt de allertidligste bøger og så et par af de rigtigt gode fra startfirserne, men i stedet for at læse uddrag af ret fremragende krimier, skal man ty til de værker der er lånt fra. ‘Lyn’ skal fremhæves. Har man ikke læst ‘Lyn’ vil uddraget i klipshowet her desværre ødelægge noget af læseoplevelsen.
Undgå ‘kvinderne’, læs ‘Lyn’ i stedet.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter