0 kommentarer

Kvinden i Guld – Den dramatiske historie bag billedet af Anne-Marie O’Connor

af d. 14. december 2015
Info
 
Sideantal

518

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93166-62-2

Originaltitel

The Lady in Gold – The Extraordinary Tale of Gustav Klimt’s Masterpiece, Portrait of Adele Bloch-Bauer

Udgave

1. udgave

 

Adele Block-Bauer var en kultiveret og smuk kvinde. Hun levede et spændende liv blandt Wiens intellektuelle i mellemkrigstidens Wien. Hun var også jøde, og del af et stolt jødisk samfund, der var en vigtig del af Wiens elite. Og hun blev malet af Klimt, en af datidens store malere. Klimt selv startede på bunden, og malede sig ind i denne intellektuelle og kunstneriske elite. Ud over at være en dygtig maler var han også en skørtejæger, der nød smukke kvinder selskab. Med Adele som muse skabte han flere smukke malerier, hvoraf “Kvinden i Guld” er det mest kendte.

Men Wien ændrede sig, da nazisterne indtog Østrig, særligt for byens mange jøder. Deres verden blev vendt på hovedet, deres hjem og ejendele blev frataget.

Man må give forfatteren credit for at have gjort et kæmpe forarbejde med at undersøge fakta, og grave ned i Wiens historie før, under og efter 2. verdenskrig. Som læser fornemmer man tydeligt, at der er blevet lagt et kæmpe arbejde i denne bog. Desværre er det netop alt dette forarbejde der gør bogen noget træg at komme igennem. Forfatteren har gravet mange detaljer frem, og medtaget alt for mange små historier om begivenheder, malerier eller personer, der ikke er nødvendige for bogens hovedhistorie. Det blev i min optik for meget, og det gør bogen unødvendigt lang. “Kvinden i Guld” var derfor aldrig i stand til rigtigt at fange min interesse. Lidt for mange gange tog jeg mig selv i at bladre om til sidste side, og regne ud hvor mange sider jeg mon nu manglede før jeg kunne lægge en færdiglæst bog fra mig. En læser med stor interesse i 2. verdenskrig, Klimt og jøders historie vil til gengæld med al sandsynlighed være godt underholdt af bogen, der blot viste sig at være mere faktuel og mindre fortælling end hvad jeg havde regnet med.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter