0 kommentarer

Kantslag af Dorthe Nors

af d. 25. januar 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

147

Udgivet

2008

ISBN

978-87-638-3614-2

 

I 2008 fik vi “Kantslag” fra Dorthe Nors. I 2014 blev den udgivet i USA, med titlen “Karate Chop”. Begge steder roses novellesamlingen til skyerne – og ikke uden grund.

Siden jeg i 2007 læste Dorthe Nors’s debutroman “Soul”, har jeg været betaget af hendes forfatterskab. Ikke fordi “Soul” for så vidt var exceptionel, men fordi den antydede at der her var en forfatter der var værd at holde øje med.

Jeg har ikke fået læst hendes bøger i kronologisk rækkefølge, og efter “Dage” og “Minna mangler et øvelokale”, er jeg vendt tilbage og har hentet “Kantslag” frem af gemmerne. Og jeg er helt solgt.

“Kantslag” er en række små sprækker ind i forskellige menneskers virkelighed. De er sjove, skæve, og meget velskrevne. Jeg er vild med forfatterens måde at bygge historierne op på, hendes måde at konstruere skæve sætninger til at beskrive skæve eksistenser, og den underspillede humor der ligger nede under en del af novellerne. Det fungerer rigtig godt altsammen, og det har været en fryd at stifte bekendtskab med hendes spøjse persongalleri. Hendes karakterer befinder sig allesammen på kanten af det normale, og da man mere eller mindre kan identificere sig med dem allesammen, må man spørge sig selv om man selv er på den kant – og om vi ikke alle er der?

“Det kom ikke til ham fra den ene dag til den anden, at han var buddhist. Buddhisten som idé kom nærmere listende ind og satte sig kort efter, at konen ville skilles. Buddhisten kom ind til ham og satte sig på den anden side af skrivebordet i Udenrigsministeriet. Han kiggede på buddhisten og tænkte, at det var et godt format at træde ind i …”

“Kantslag” bekræfter mig i, at Dorthe Nors fortsat er værd at følge. Hun har tilsyneladende ingen litterære hæmninger, og det kommer der virkeligt spændende og anderledes ting ud af.

Jeg glæder mig til hendes næste udgivelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter