0 kommentarer

[intet nummer] af Irene Pedersen

af d. 22. november 2012
Info
 
Sideantal

275

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-12993-9

 

“HYPOTESE. Kan man nedbryde et menneske ved at opbygge en fiktiv trussel? (Projektet – en undersøgelse af frygtens anatomi)”

Sådan indledes bogen – og jeg kan kun svare: ja, det kan man i høj grad!

En lille familie på 3 personer, Johanne, Sander og Emil på 7 år lever et helt almindeligt liv, bosat i et dansk parcelhuskvarter. Johanne er lærer på en skole for “vanskelige unge”, som er opgivet andre steder, det giver en masse konflikter i løbet af arbejdsdagen, og Johanne orker ikke at høre Emil snakke om monstre i haven.

Sander er gymnasielærer på en privatskole – en helt anden type elever (og forældre), og har langt mere tålmodighed og forståelse for Emil. Emils natlige mareridt og angstanfald tærer på dem begge – de får aldrig en hel nats søvn, og det sætter sine spor.

Lidt efter lidt går det op for familien, at Emil ikke kun har mareridt eller en livlig fantasi – et sæt store fodspor uden for Emils vindue, en bamse der forsvinder, ridser i bilen – og så alle telefonopkaldene, opkald fra [intet nummer], hvor der enten blot er tavshed, eller en stemme fra en person, der tydeligvis kan se dem og detaljeret fortælle hvad de laver.

Familien bliver stalket – nogen holder øje med dem ude fra mørket. Langsomt men sikkert nedbrydes deres psyke, det trygge hjem bliver utrygt at opholde sig i, privatsfæren overskrides med voldsomme følger for de involverede.

Det er en gyser, som fanger læseren, da man meget nemt kan identificere sig med familien. Ingen mord eller voldelige episoder – men psykisk terror, frygten for det ukendte, og magtesløsheden. Man kan levende sætte sig ind i, hvordan en person bliver til et rystende nervevrag af konstant at blive chikaneret, hele tiden være på vagt – uden at vide hvem det er og hvorfor.

Kapitlerne brydes engang imellem af citater – tilsyneladende videnskabelige facts – som altid er meget relevante for handlingen!

Det er Irene Pedersens debut som spændingsforfatter, og det tegner godt – det er absolut et spændende emne, hun her har taget fat på. Det eneste der trækker lidt ned i den samlede vurdering er slutningen, hvor jeg synes bogen ender lidt tamt i forhold til den spænding der er bygget op – men ved nærmere eftertanke er det faktisk godt fundet på. Læs bogen – jeg kan bestemt anbefale den til alle, der kan lide en psykologisk spændingsroman.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter