0 kommentarer

Iagttagelserne af Jane Harris

af d. 20. august 2018
Info
 
Sideantal

399

Udgivet

2007

ISBN

978-87-21-03010-0

Originaltitel

The Observations

Udgave

3. udgave, 1. oplag

 

En bog, der ikke går mange af på dusinet!  Jeg faldt over denne lille perle ved en tilfældighed, og som så ofte, når jeg skimmer en boghylde, var det omslaget, der fangede mit øje: en middelalderlig kvinde, der står med en dagbog i hånden. Meget smukt.

Bogen foregår i 1800-tallets Skotland med den unge irske Bessy som hovedperson og lidt naiv jeg-fortæller. Bessys mor er prostitueret, faderen ukendt. Bessy blev som 12-årig solgt til prostitution af sin egen mor.

Bessy er nu  15 år og på flugt fra sin mor og prostitutionen, citat side 11: ”Jeg havde grund til at tage væk fra Glasgow, det var for sådan cirka tre-fire år siden, og jeg havde været på landevejen i omkring fem timer, da jeg så et hjulspor til venstre og et skilt, hvor der stod ”Castle Haivers” Det var da et sammentræf tænkte jeg for mig selv, fordi her var jeg på vej over Scratchland for at se Edinburgh Castle og måske få et job der og hvem ved, blive gift med en ung adelsmand eller prins. Jeg var kun 15, med hovedet proppet af glansbilleder, og jeg havde en ide om at få arbejde i et stort hus.”

Bessy bliver ansat på Castle Haivers som tjenestepige på trods af manglende anbefalinger og evner, og hun knytter sig hurtigt til husets frue, der udviser stor venlighed og tålmodighed med hende.

Der er en underlig stemning på godset, og Bessy finder ved en tilfældighed ud af, at fruen bruger hende som en slags forsøgskanin og fører optegnelser over hendes gøren, laden og opførsel. Fruen er ved at skrive en bog med titlen ”Iagttagelserne” og skriver nogle mindre flatterende ting om Bessy i bogen, hvorimod den tidligere tjenstepige Nora var ih og åh så god.

Det siges, at Nora blev kørt ned af et tog, men på pubben går snakken om, at det måske ikke er rigtigt. Bessy føler sig forrådt, fordi fruen har skrevet mindre pæne ting om hende og beslutter sig for at finde ud af, hvad der skete med Nora og imens lege Noras spøgelse for at hævne sig på fruen.  Uden at afsløre mere sætter det en lavine af den anden verden i gang.

Historien folder sig godt ud med Bessys ligefremme tilgang til livet, hendes finurlige sprog og hele sceneriet omkring livet på landet, herskab og tjenestefolk – og læserens stor sympati for Bessy.

Bedømmelse
Karakter