0 kommentarer

I kamp og kærlighed af Ole Christian Liep Sohn

af d. 28. februar 2015
Info
 
Sideantal

213

Udgivet

2007

ISBN

978-87-91959-14-1

 

Jeg antager, at de fleste læsere af denne anmeldelse har hørt om den danske kommunist Arne Munch-Petersen, der i begyndelsen af 1930’erne var indvalgt i Folketinget, – indtil han flyttede til Sovjetunionen, hvor han døde under Stalins udrensninger efter at være blevet anklaget for delagtighed i en trotskistisk sammensværgelse.

De færreste af ved, at hans kone, Elna Hiort-Lorenzen havde et mindst lige så spændende og begivenhedsrigt liv som Arne Munch-Petersen.

Derfor har Ole Sohn skrevet biografien “I kamp og kærlighed – Elna Hiort-Lorenzens dramatiske liv”, der beretter om det usædvanlige liv, som dette jern af en kvinde har haft.

Elna Hiort-Lorenzen bliver født i 1902, og på trods af, at kvinders rolle i starten af århundredet ofte var, at blive gift, få børn og blive forsørget af manden bliver Elna uddannet sygeplejerske.

Som om det ikke var nok brud på tidens normer, flytter hun 3 år til Chile (alene), hvor hun arbejder på et stort hospital inden hun vender tilbage til Danmark for at finde job i fædrelandet.

Da krisen begynder at kradse i 1930’erne opdager Elna, at hun drages mod kommunismen da hun i denne ideologi ser en mulighed for, at hjælpe arbejderne i Danmark til at opnå bedre forhold på arbejdspladserne, men det er ikke altid de kommunistiske synspunkter vinder genklang i Dansk Sygeplejeråd, hvor de øvrige sygeplejersker er mere velopdragne og gammeldags indrettet.

Som medlem af DKP møder Elna sin senere ægtefælle, Arne Munch-Petersen, og de får et tæt arbejdsforhold såvel som et lykkeligt ægteskab – så længe freden varer.

I 1930’erne rejser parret til Moskva, hvor Arne Munch-Petersen finder arbejde, og dette ophold i Moskva bliver skæbnesvangert for begge parter.

Arne Munch-Petersen ender sine dage i et af Stalins fængsler efter at have været fængslet i 3½ år, og Elna kunne have lidt samme skæbne hvis ikke det var fordi hun tog til Spanien for at kæmpe mod Franco og hans fascistiske styrker.

Efter at have været fængslet et halvt år i Spanien vender Elna tilbage til Danmark, blot for at finde ud af, at Arne er forsvundet, og det er først 50 år senere, i slutningen af 90’erne, at det står klart hvad der er sket med Arne.

“I kamp og kærlighed” er en spændende, men også gruopvækkende fortælling om hvor galt det kan gå når man har blind tiltro til en politisk ideologi.

Derudover er bogen en fortælling om et anderledes kvindeliv; om hvor befriende det kan være, at følge sin egen vej i stedet for den vej, som samfundets normer dikterer for en.

Ole Sohn har skrevet en medrivende bog om et markant menneske, og jeg har faktisk svært ved at finde noget negativt at sige om bogen.

Jeg slugte (næsten) bogen ud i en køre, og hvis man interesserer sig for viljestærke mennesker, biografier og historie vil man helt sikkert finde “I kamp og kærlighed” spændende og læseværdig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter