0 kommentarer

Hvor fire veje mødes af Tommi Kinnunen

af d. 5. oktober 2015
Info
 
Sideantal

315

Udgivet

2015

ISBN

978-87-638-3828-3

Originaltitel

Neljäntienristeys

 

Flot, flot roman af finske Tommi Kinnunen, der tidligere har skrevet skuespil og kabareter. “Hvor fire veje mødes” er hans debut som romanforfatter, og fortæller den grumme historie om en noget dysfunktionel familie. Det er ikke noget med druk, tæsk og utroskab. Det er bare en familie der overhovedet ikke fungerer – og det er virkelig godt skrevet.

Bogen er opdelt i fire afsnit, ét for hver af de fire hovedpersoner, begyndende med Maria. Som nyuddannet jordemoder ankommer hun i begyndelsen af 1900-tallet til en lille flække i det nordlige Finland. Maria har en datter, Lahja, men ikke nogen mand. Allerede der aner man problemerne, tid og sted taget i betragtning. Vi følger Maria og datteren, til slutningen af Marias liv.

Dernæst går historien tilbage til datteren Lahjas barndom, og starter forfra, denne gang set gennem Lahjas øjne. Da hendes liv er ved at være forbi, går vi igen tilbage i tiden, og begynder denne gang da Lahjas svigerdatter Kaarina flytter ind i huset med sin mand Johannes (Lahjas datter).

I sidste afsnit ser vi hele historien en gang til, denne gang gennem Onnis øjne. Onni er gift med Lahja.

Omdrejningspunktet, er huset som Onni bygger til sin familie efter 2. verdenskrig. Det hus er det sted “Hvor fire veje mødes”. I byen, der aldrig bliver kaldt andet end “sognebyen”, hvor huset ligger, mødes fire veje fra hver sit verdenshjørne i et kryds, der kaldes “krydset hvor de fire veje mødes”.

Til sidst er vi med da Johannes og Kaarina rydder op i huset efter at Lahja er død, og deres egne børn flyttet hjemmefra. Under oprydningen finder Lahja et brev, der trods sin lidenhed fortæller alt om hvor galt det hele er gået.

Kinnunen skriver godt. Han formår at give personerne fylde og troværdighed. Trods en lidt underlig begyndelse, der først giver mening når sidste side er vendt, formår han at fortælle en fængende historie, og at holde sin læser fast. Sproget er flot og gennemarbejdet, og bærer de fire skæbners historie rigtig godt.

En fortælling om at alting ikke altid er så ligetil, og om hvordan vore liv og måden vi lever dem på, sætter dybe spor. Ikke bare i os selv, men også i dem der krydser vores vej, og i dem der følger efter os.

Forhåbentlig kommer der mere fra Tommi Kinnunens pen.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter