0 kommentarer

Hvidt snit af Lotte Petri

af d. 9. juni 2015
Info
 
Sideantal

318

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7141-989-4

 

Resumé fra bagsiden:
“Det sensationelle fund af en død ulv på dansk grund får en yderligere dimension, da man finder knoglerester fra et menneske i dens mavesæk. Resten af skelettet bliver fundet, og en retsmedicinsk undersøgelse viser, at knoglerne har ligget i jorden i tredive år. Kort efter dør en patient under mystiske omstændigheder på Sikringen – et morderne topsikret hospital, hvor landets allerfarligste sindssyge kriminelle er anbragt.
Skønt der er tredive år imellem de to dødsfald, aner politiet en sammenhæng: Begge ofre har fået foretaget det hvide snit, og begge er blevet forgiftet med et yderst sjældent stof.”

Citat fra forord:
“Homo homini lupus – Mennesket er som en ulv mod andre”, hvilket er et udtryk som psykoanalysens fader, Sigmund Freud, brugte til at beskrive den menneskelige nedarvede ondskab.

– og ondskab er netop temaet på denne krimi, som fra start fører læseren ind i Sikringen, hvor der sker uhyggelige ting. Så er der markeret krimi, og det kan vi li´. Den bliver ikke mindre ond med tiden – og nogle har måske allerede gættet, at det hvide snit endnu ikke er afskaffet. Vi bliver ført ind i fortidens uhyggeligheder med Nazi-sympatisørers menneskeforsøg i udlandet og i Danmark, forbudte stoffer og sindssyge – men hvem er i virkeligheden mest syg? Jagten på én eller flere mordere går ind og hovedpersonen, forskeren Selma Eliassen, er i godt selskab med sine kolleger fra Politiet, psykiatrien og Retsmedicinsk Institut.

Miljøet er sat i det retsmedicinske med vel researchede fagudtryk og forklaringer, dog til tider så meget forklaring, at det går hen og bliver en smule klinisk og gentaget. Ligesom handlingen bliver gentaget en del, da der er mange medspillere som skal kommunikere det skete. Det kan for læseren blive en lidt kedelig gentagelse.

Personerne virker troværdige, de er vel gennemtænkt og researchede og falder ikke igennem, hvilket giver et godt flow i handlingen. Starten kan dog godt virke forvirrende, da der er mange personer at holde styr på, men de falder stille og roligt på plads senere i bogen.
Det virker ikke for mig med så korte kapitler, jeg bliver revet ud af handlingen alt for tidligt – det er dog med samme kadence hele bogen igennem, så man efterhånden vænner sig til det.

Bogomslaget er genialt, sort og hvidt med de lysende øjenhuller fra kraniet – et meget godt billede på hvad man finder inde i bogen. Dog er selve ombindingen irriterende – man skal tvinge siderne ud til siden, hvilket giver kronisk træthed i hænderne, det er irriterende!
Der er også nogle småfejl, der har sneget sig ind i teksten, dette gør at jeg må stoppe med læsningen, og sidde og fundere over, om det nu er meningen eller ej.

“Hvidt snit” er den 4. krimi i serien om forskeren Selma Eliassen.

Jeg fandt dette på www.litteratursiden.dk – så er der ikke noget at sige til, at hun er bekendt med div. fagudtryk, hun er jo faldet i gryden som barn:

“Jeg er opvokset i en lille by ved navn Hvalsø nær Roskilde, hvor vi boede i en embedsbolig i nær tilknytning til Avnstrup Plejehospital, der dengang fungerede som sindssygehospital (ja, det hed det altså dengang) under Skt. Hans Hospital. Min far var dengang psykiatrisk overlæge, og derfor var vi som familie tæt knyttet til hospitalet, med hvad det indebar af snak om psykofarmaka ved middagsbordet og diskussioner på lægelatin. Jeg er endda også blevet passet af patienter, og vores nabo var et patientkollektiv”.

 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter