0 kommentarer

Høfde Q af Thøger Jensen

af d. 22. januar 2009
Info
 
Forlag
Sideantal

62

Udgivet

2008

ISBN

978-87-21-03326-2

 

”Høfde Q” er forfatteren Thøger Jensens anden novellesamling, men det er første gang at denne anmelder stifter bekendtskab med ham. Og for at sige det lige ud, så er det et særdeles positivt bekendtskab.

Samlingen indeholder ikke mindre end 39, meget forskellige, noveller. Der er historier om familieudflugter til Fur og Svenstrup, der er iagttagelser fra hverdagen og der er tilbageblik på barndommens naive verdenssyn. Fælles for dem alle, og det som efter min mening gør samlingen fremragende, er at Thøger Jensen i de små glimt af normalitet formår at finde og formidle en gnist af magi. Jensen viser os i de korte noveller (Den længste er på ca. tre sider) at hverdagen også rummer skønhed i trivialiteten og poesi i detaljerne, hvis vi ellers gider at bemærke dem.

Der er også stærke favntag med både ensomheden (”Bøvlet med at slæbe rundt på et paprør”) og med puberteten (”Roser”). Selv er jeg dog mest begejstret for den søde novelle: “Veksling af valuta”, hvorfra følgende citat er taget:

“Det sker stadig, at jeg tænker på den hollandske bager. Hendes accent, de serpentingrønne øjne, det hvide chokoladeplettede forklæde og, hvis man var heldig, lidt mel på den højre kind.” (s. 27)

Der er mange af disse guldkorn i samlingen. Faktisk er det mest negative der kan siges om samlingen, at dens forside er decideret grim, men det er heldigvis nemt at løse. Man kan nemlig ikke se forsiden med bogen åben, så det er bare med at komme i gang.

Jeg håber Thøger Jensen tillader at jeg slutter af med at gengive en hel novelle, nemlig den søde og poetiske: “når man er der”

“Først en, så tre, altså fire svaler, da han på cykel ad små ulige veje nærmede sig Pederstrup. Det havde således slet ikke været nogen omvej, men en genvej, ofte er det svært at se forskel, før man er der, det var landsvaler.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter