0 kommentarer

Hjem af Tahar Ben Jelloun

af d. 19. oktober 2010
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

176

Udgivet

2010

ISBN

978-87-638-1430-0

Originaltitel

Au pays

 

Det er altid spændende at læse forfattere fra en anden verdensdel.

Tahar Ben Jelloun (f. 1944) er Marokkos store forfatter. Tahar Ben Jelloun har boet en stor del af sit liv i Paris – og romanen “Hjem” handler om Mohamed, der stammer fra Marokko og som er kommet til Frankrig som gæstearbejder.

Efter 40 år i Frankrig står Mohamed over for at skulle pensioneres, og denne begivenhed tvinger ham til at reflektere over sin fortid, sin nutid og sin fremtid.

Mohamed forlod Marokko for at søge lykken i Frankrig, hvor han har stiftet familie og pligtopfyldende passet sit arbejde på en fabrik, mens dagene stille og roligt er gået – og efter 40 år venter pensionen – en tid fyldt med frihed, som Mohammed ikke rigtig ved, hvad han skal bruge til.

Hans liv har bestået af at tilpasse sig, ikke at stikke ud, at gøre et godt indtryk og sørge for at hans børn passede deres skole og ikke bragte skam over familien.

Mohamed er stadig analfabet, hans børn har klaret alt papirarbejdet gennem livet for ham. Børnene er blevet integreret i det franske samfund, endda så godt, at Mohamed føler, at Frankrig har “taget dem”. De tilhører ikke ham længere, deres værdier er nogle andre og han kan ikke være sikker på, at de vil tage sig af ham på hans gamle dage, som skik og brug er i hans gamle land.

Mohamed har en drøm om at vende tilbage til den landsby, han kommer fra. Han bygger et hus der med et rum til hvert af børnene og deres familier, for at de nu, hvor arbejdet er slut – alle sammen kan vende tilbage og nyde livet der.

Men hans børn vil ikke “vende tilbage”, for dem er det en fremmed verden – og Mohammed ender med at blive psykisk syg, da det går op for ham, at hans værdier, ønsker og drømme på ingen måde harmonerer med børnene endsige hans kone.

Frankrig har taget ikke kun hans børn, men også hans kone fra ham – og han må dø ensom under Marokkos sol.

En bevægende og tankevækkende roman om, hvordan det kan være at leve i eksil, at være fremmed i det land, man bor i, at blive fremmed for sig selv og sin familie.

Smuk bog på et alvorligt fundament.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter