0 kommentarer

Her fra min himmel af Alice Sebold

af d. 14. januar 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

320

Udgivet

2003

ISBN

87-02-01655-9

Originaltitel

The lovely bones

 

Som 14-årig bliver Susie Salmon voldtaget og myrdet af Mr. Harvey fra hendes vej. Efterfølgende skaffer han hendes lig af vejen, fjerner alle spor og fortsætter som ingenting. Men for Susies familie bliver livet aldrig det samme igen.

Hendes forældre tackler sorgen på hver sin måde, og det er ved at rive familien fra hinanden. Moren forsøger at komme over mordet og komme videre, mens faren ikke kan bevæge sig ud over Susies død. Hans liv handler om Susie, hendes forsvinden og hendes morder, der ikke er blevet fundet.

Imens må Susies søskende prøve at håndtere sorgen og forvirringen alene. Søsteren Lindsey, som hver dag må møde omverdenens medlidenhed i skolen, gemmer sig bag en maske af hårdhed, mens broren Buckley er for lille til at forstå døden og bliver ved med at spørge, hvornår Susie kommer hjem.

Men trods sorgen går livet alligevel videre, og Susie følger dem alle oppe fra sin himmel. Hun ser hvordan forældrene langsomt glider fra hinanden på trods af, at de stadig elsker hinanden; hun følger bittersødt, hvordan søsteren midt i sorgen forelsker sig og lærer kærligheden at kende. Skolekammeraten Ruth bliver en del af Susies efterliv, da Susies sjæl på sin flugt væk fra sin smadrede krop strejfer hende og forbinder de to. Og også Mr. Harvey følger Susie fra sin himmel og ser, hvordan det i lang tid lykkes ham at narre politiet.

Alice Sebold har med “Her fra min himmel” skrevet en fantastisk roman fortalt af Susie, som fra sin himmel kan følge familie og venner på jorden, høre deres tanker og minder, og mærke deres kærlighed til sig hver eneste dag.

Det er en barsk roman, som tager udgangspunkt i noget af det frygteligste, der kan ramme en familie, nemlig mordet på et barn – og endda et mord, som ikke umiddelbart opklares. Men fordi Susie fortæller helt igennem usentimentalt, bliver læseoplevelsen udholdelig, endda bevægende, og efterlader læseren med troen på kærligheden og det gode i livet intakt.

En meget anbefalelsesværdig roman, der i 2009 blev filmatiseret af Peter Jackson med Saoirse Ronan i rollen som Susie.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter