0 kommentarer

Gulddreng, smaragdpige af Yiyun Li

af d. 27. september 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

200

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-10241-3

Originaltitel

Gold Boy, Emerald Girl

 

“Gulddreng, smaragdpige” er en novellesamling, der beskriver det moderne Kina, eller nærmere; det moderne Kinas møde med sin fortid. Fortællingerne gør det tydeligt, at Kina ikke er så langt fra Danmark på mange måder;
det er den samme sorg eller kærlighed, vi føler, det er den samme jagt efter noget, som kan fylde tomheden i vores liv, der foregår på nettet og det er den samme ømhed, vi føler for vores børn.
Samtidig understreger novellesamlingen også, at vi ikke skal ret langt tilbage i Kinas historie for at opdage, hvor meget der er sket østpå i de sidste årtier. Det opdager vi fx, da en lærerinde tænker tilbage på sin militærtid og hvor udtalelser som “jeg forstår ikke, hvorfor nogle mennesker mener, de har ret til at skille sig ud” er vældig sigende, og hvor den (næsten) altoverskyggende kommunisme dikterede, hvordan man måtte opføre sig.

Novellesamlingen er både morsom – fx med de ældre kvinder, der danner en form for detektivbureau, hvor de opklarer sager om formodede utro ægtemænd – og sorgmodig med alt den længsel og smerte som mange liv nu engang byder på. Derfor er det også en samling af fortællinger, der giver et meget ærligt indblik i Kinas befolkning.

Endeligt er jeg nødt til at fremhæve, at bogen i sin fysiske form er lækker. Papiret er klimavenligt og omslaget er så smukt, at jeg kunne ønske mig det som plakat til min stuevæg. Det er måske fjollet, men det er altså med til at gøre, at denne bog er dejlig at samle op fra natbordet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter