0 kommentarer

Gammelpot, det vrisne maleri af Thom Roep og Piet Wijn

af d. 10. oktober 2022
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

48

Udgivet

2022

ISBN

9788770859394

Originaltitel

De dame in de lijst

 

Tidligt om morgenen ankommer Gammelpot til Gammelstrup, hvor der er markedsdage. Her ser han et maleri som virker bekendt og får maleriet med sig. Det viser sig hurtigt at der er noget i vejen med maleriet og Gammelpot finder ud af hvor han har set det før….

Det vrisne maleri udkom som album 1991 i Holland, senere udkom det i Danmark i 1993, hvor man besynderligt nok byttede rundt på album 16 og 17, så det vrisne maleri udkom som album på dansk 1993 som album 17, og den store Bombasto (Hollandsk nr.17), udkom på dansk som album 16 i året inden.

Thom Roep ønskede at Pif, Christian og Kirstine kom i spil igen i endnu en historie. Han kunne godt lide dem, for det gav plads til en masse slapstick, ordspil og de var en god anledning til ikke skulle forklare en masse usandsynlige begivenheder, takket være trolddom. Også Piet Wijn kunne lide de tre karakterer, da Piet var ret glad for at tegne eventyrlige omgivelser.

Mens historien blev til, blev Oberon forlaget nedlagt, hvor Gammelpot tidligere blev udgivet og skulle følge over Big Balloon. For at Piet Wijn ikke måtte lide under det, eftersom han var freelance, valgte Thom Roep hurtigt at skrive noget ned som kunne holde Piet beskæftiget nogle uger. Han havde blandt andet skrevet noget ned omkring Gammelpots besøg på loppemarkedet, der endte med replikken ”Hvad er dog det?” Og hvad ”det” var havde Thom Roep på det tidspunkt ikke den fjerneste ide om. En uge senere havde han en ide efter at have gennemset tidligere album, og valget faldt på det maleri, man ser på planche nummer 11 i album 11, Knipse-pif.

Fordi nedlæggelsen af forlaget af Oberon var en realitet mens denne Gammelpot blev til, lod Thom Roep Elverkongen Oberon optræde på planche 37 i historien, som hyldest til en storartet arbejdsgiver for både Thom Roep og Piet Wijn.

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter