0 kommentarer

Fuglene af Tarjei Vesaas

af d. 8. oktober 2020
Info
 
Sideantal

308

Udgivet

2019

ISBN

9788793209336

Originaltitel

Fuglane

Udgave

1. udgave, 4. oplag

 

Tarjei Vesaas’ roman ”Fuglene’ fra 1957 har været på min To Read liste i mange år. Jeg får den et år i fødselsdagsgave og glæder mig til at komme i gang. Der kommer bare hele tiden en anden bog i vejen. Først da næste fødselsdag er faretruende tæt på, tager jeg mig sammen og kan nu krydse en Nobelprisvinder i litteratur af på læse-listen.

’Fuglene’ er en frustrerende oplevelse. Godt skrevet. Indlevende portrætter. Glimrende miljøbeskrivelse. Men frustrerende.

Søskendeparret Mattis og Hege bor alene i deres barndomshjem i udkanten af en lille bygd. Mattis fortæller. Han er ikke skruet sammen i hovedet som andre. Han distraheres konstant, ser tegn i alt og er smerteligt bevidst om den dissonans, der gennemsyrer rummet mellem ham og andre mennesker.

Hege er tæt på de 40, og selvom Mattis ikke forstår, at hun er ulykkelig over et ’spildt’ liv med soloansvaret for en voksen bror, føler han, det er ham, der gør hende ulykkelig.

Skæbnehjulet drejer og en fremmed skovhugger finder vej til huset. Herefter er intet længere det samme i en verden, der i forvejen var svær at greje.

Det var en splittet oplevelse for mig at læse romanen. Livet set gennem så utroligt ensomme øjne er fint og indlevende beskrevet. Som læser relaterede jeg både til Mattis ensomhed og søsterens frustration over sin skæbne. Fuglene er ikke til læsning for sjov. Det er læsning for oplevelsen.

Tarjei Vesaas modtog Nobels Litteratur Pris for romanen ‘Isslottet’ i 1964. Jeg kan ikke nå det nu, men så ønsker jeg mig den til næste år.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter