0 kommentarer

Født i skyggernes tid af Andrea Busfield

af d. 13. juni 2015
Info
 
Sideantal

302

Udgivet

2010

ISBN

978-87-413-0141-9

Originaltitel

Born under a million shadows

 

“Født i skyggernes tid” er historien om Fawad, der i en alder af kun 11 år har oplevet at miste sin far, sin søster og bror til krigens mænd. Nu bor han på nåde hos moderens søster, en fed kvinde med et vokabular ud over det sædvanlige. Fawads verden ændres dog radikalt, da moderens arbejdsgiver Georgie og dennes to bofæller May og James, beslutter sig for at lade mor og søn bo i en del af deres enorme villa med fred i baghaven.

Fawad holder trofast ved sine gamle og fattige venner og ved hjælp af dem og hr. Pir fra kiosken får han sat udlændingenes mærkværdige handlinger i relief, i takt med at hans spirende forelskelse i den underskønne Georgie tager himmelflugt til en sådan grad at mødet med hendes nakotikasmuglende kæreste efterlader ham i et dødvande af følelser.
Gradvist får Fawad øjnene op for udlændingenes særegenheder og lærer, at også de har deres skyggesider.

“Jeg rystede på hovedet. I meget af deres opførsel var udlændingene fuldstændigt magen til afghanerne. De lo og græd, de prøvede at være gode mod hinanden, og de elskede deres familier. Men på andre måder var de bare direkte forrykte og forsøgte så energisk, de overhovedet kunne, at komme til at brænde i al evighed. Hvad værre var, syntes de alle sammen at være så helvedes fornøjede over det.”

Ved hjælp af Georgies kæreste, der viser sig at være svær at hade af al hjertes kraft, får Fawad gradvist skabt en mere luksuriøs tilværelse for sig selv og vennerne. Og hen af vejen må han erfare, at selvom udlændingene begår handlinger, der er i direkte modstrid med Guds vilje, er det svært ikke at holde af dem og ønske dem reddet. For det er svært at hade fjenden, når den er kendt og sympatisk.

Andrea Busfield tager os med på en rejse gennem Afghanistans seneste år. En rejse, hvor vi via Fawads tilbageblik på livet før faderens død samt hans samtaler med udlændingene og Hr. Pir, viser hvor svært det kan være at skabe fred i et krigshærget land – hvis det da ikke er fuldstændigt umuligt! Og samtidig med at Fawad bliver klogere på de indre spændinger, der er i hans land, bliver vi som læsere også mere bevidste om den historie der stadig udspilles i det modsætningsfyldte land.

Omslaget fortæller at: “Andrea Busfield er britisk journalist. Da hun var udsendt for at dække Talebans fald for en engelsk avis, blev hun betaget af Afghanistan og bosatte sig der.”

Hendes indgående kendskab til landet fra frembragt en klog, vedkommende og kærlig beretning om den skønne Fawad og hans land.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter