0 kommentarer

Finnegans Wake af James Joyce

af d. 13. september 2011
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

628

Udgivet

1968

ISBN

0-571-05922-8, 0-571-10807-5

Originaltitel

Finnegans Wake

 

I virkeligheden er det utroligt nemt at anmelde ”Finnegans Wake”. I hvert fald betydeligt nemmere end at læse den.

James Joyces sidste bog tog romanen til steder, hvor ingen roman havde været tidligere. En del læsere af Ulysses vil nok mene, at den bog sine steder er ret vanskelig at læse og forstå, men at der også er passager, som glider noget lettere ned. Blot få sider inde i ”Finnegans Wake” vil afsløre, at det er muligt at skrive endnu mere uforståeligt og at holde den stil fuldstændig uantastet igennem flere hundrede sider. Sådan set lidt af en præstation.

Og hvad handler denne bog så om? Ja, det er – som det måske fremgår mellem linjerne – ret svært at fortælle. De lærde kan oplyse, at hvor Ulysses foregår i løbet af en dag, så foregår ”Finnegans Wake” i løbet af nat, men bogen er fra start til slut et sammensurium af flere forskellige personers drømme/mareridt, fortrængninger og andet psykologisk stykgods. Og ligesom drømme er ukronologiske, springende i sted og handling og delvist uforståelige, er romanen derfor ikke den nemmeste bog i verden at give sig i kast med. Fyldt med symboler, labyrintiske forløb og jævnt hen mystificerende passager.

Bogen er ikke oversat til dansk (og det forstås, selv om Peter Laugesen har oversat dele af den), og efter denne beskrivelse er det måske svært at indse den brændende nødvendighed af at læse den. Men den kan alligevel noget. Hvis man opgiver enhver tanke om at genfinde normal fortællekunst og enhver tanke om intellektuel forståelse, så kan bogen noget på det lydlige plan, som faktisk er dens måske allerstørste styrke. Prøv at læse den højt, og lad dig gribe af ordenes samlede klang. Eller lån lydbogen, og hør hvor smukt sproget i bogen er.

Så det er en nem anmeldelse. Intet behov for at forklare handling, give personkarakteristika eller anden normal anmeldelsesservice. Bare læs den højt eller lyt!

*
Denne anmeldelse er et bidrag til Bogrummet.dks sommerkonkurrence 2011.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter