0 kommentarer

Finale i Venedig af Donna Leon

af d. 5. november 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

250

Udgivet

1998

ISBN

87-553-2529-7

Originaltitel

Death at La Fenice

 

En aldrende tysk dirigent, den verdensberæmte Helmut Wellauer, dør i pausen mellem to akter under en premiere i Venedigs opera. Forgiftet af cyankalium i en kop kaffe. Kommisær Guido Brunetti bliver hurtigt klar over at maestroen var lige så frygtet og hadet, som han var respekteret, så potentielle mordene skorter det ikke på. Dirigenten var gift for tredje gang med en 35 år yngre læge, som har en datter fra tidligere ægteskab.

Et spor leder til en kvindelig operasanger, som havde et anstrengt forhold til Wellauer pga hendes ‘hemmelige’ lesbiske forhold. Et andet til operaens direktør, som er åbenlyst homoseksuel. Wellauer var ikke for ingenting gammel nazist, han var lige til det sidste fordomsfuld og fordømmende overfor mennesker med andre normer end hans egne forbenede.

Et tredje spor leder næsten 50 år tilbage i tiden. Brunetti opdager at Wellauer havde gjort en ung pige gravid, som så døde efter at have fået foretaget en abort. Den unge piges nu gamle søster bor stadig i Venedig, vred og bitter erfarer Brunetti på ubehagelig vis. Da det går op for kommisæren, hvor ung den stakkels pige var, begynder han at ane et uhyggeligt billede.

Alt hvad Wellauer foretog sig i krigsårene er slettet fra alle arkiver, så om hans første ægteskab ved Brunetti ikke andet end at parret blev skilt efter krigen. Derimod står det klart, at dirigentens anden kone begik selvmord, da deres var datter 12 år gammel, samme alder som den afdøde pige…

“Finale i Venedig” er en særdeles stemningsfuld historie, Donna Leon holder tydeligvis meget af byen, ikke det billede turisterne får på deres lynvisitter, men det dunkle Venedig med dystre gyder og tågehyldede, ildelugtende kanaler, den skjulte skønhed bag tillukkede facader.

Guido Brunitti er et meget behageligt bekendtskab, et redeligt menneske, som formår at fastholde sin personlige integritet i en verden domineret af korruption og magtmisbrug. Desuden er han en varm og hengiven familiefar med to teenagebørn og en kløgtig kone med adelig baggrund. Men bestemt ikke kedelig.

“Finale i Venedig” er den første af indtil videre 19 bøger om Brunetti, hvoraf 8 er oversat.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter