0 kommentarer

Festen for Cæcilie af Ebbe Kløvedal Reich

af d. 24. august 2004
Info
 
Sideantal

463

Udgivet

1979

ISBN

87-01-82721-9

 

”Festen for Cæcilie” er en dyster bog, om en dyster tid – middelalderen. Og så oven i købet i Danmark. Det er dog alligevel intet mindre end udmærket underholdning. Jeg har kun fnys tilovers over for den kedelige faktor at den er skrevet som et politisk våben i EF- debatten. Den slags vil man ikke høre på når man har levet sig ind i en god bog.

Det yderst brutale mord på Kong Erik Klipping i en lade i Finderup den 22. november 1286 er en historie om rænkespil, kærlighed, jalousi og højforræderi, og set ud fra forfatterens fortolkning er det også historien om danmarkshistoriens fæleste justitsmord. Mordet faldt som en bombe i Danmark – uhyggelige tyskerordener, biskopper, adelige, fremmede fyrster og selveste paven hans hellighed var indblandet i den mystiske forbrydelse.

Den unge “Minnesanger” Ærligmand, krokonen Abelone, den unge smedelærling Erik Hak og den glade bondepige Kirsten har hver deres liv i mere eller mindre fred og ro i Viborg, da det annonceres at Kongen vil lægge sin vej forbi byen medbringende et følge af jægere og sin kammertjener Rane Jonsen.

Mens byen forbereder sig på det kongelige besøg samler “dæmonerne” sig som en sky af rædsel over det uskyldige Viborg. Svævende ud og ind af de hjælpeløse sind forbereder de det afsindige kongemord i en mørk lade i Finderup 22. november – Sankt Cæcilies nat.

Efterfølgende gennemgås de forskellige helgener, som har navngivet dagene der fulgte, og det fortælles hvordan Danmark falder ned i økonomisk ruin og sladren om forbrydelsen mod den unge konge, og om hvordan danskerne herefter mister deres tro på helgener. Bogen har sit helt eget bud på hvordan dem som i virkeligheden fik skylden er ganske uskyldige, og om hvordan det korrupte pavedømme og den mørke middelalder trænger sig ind på de uskyldige danskere og fylder deres liv med mørke og fattigdom.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter