0 kommentarer

En sandsynlig historie af Karin Alvtegen

af d. 17. marts 2012
Info
 
Sideantal

294

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7973-458-6

Originaltitel

En sannolik historia

 

En usandsynlig god historie – det er hvad “En sandsynlig historie” er. I modsætning til Alvtegens tidligere bøger er dette IKKE en krimi, og det må man have in mente, når man tager bogen ned fra hylden.

Helena og Anders mødes et sted midt i livet – hver med deres egen skæbne og et levet liv i bagagen, og herfra udvikler, ikke kun de selv sig, men også deres syn på de liv, de har levet.

Helena og hendes mand er flyttet fra Stockholm til Norrland, hvor de har åbnet et lille hotel i det hus, hvor Helena kom som feriebarn. Men manden og teenagedatteren trives ikke derude på landet, og Helena bliver forladt af sin mand – og datteren bliver boende hos moderen “fordi det er synd for hende, at hun skal bo der alene”. Ikke det bedste udgangspunkt for et mor-datter forhold.

Anders er en succesfuld forretningsmand med nogle tragiske barndomsminder. Hans liv er fyldt med materielle ting, men han er ulykkelig – og en dag lægger han sit liv i skæbnens hænder: han kører stærkt i sin bil, lukker øjnene og lader skæbnen afgøre, om han skal leve eller dø.

Skæbnen bestemmer, at Anders skal leve og på side 17 ligger Anders og kigger på uret: ” Med regelmæssige mellemrum blev et minut ekspederet til fortid, i samme takt som hans fremtid blev afkortet. For ham kunne det være det samme. For ham var døden ikke mere dramatisk end at holde op med at være til. Hvad der derimod plagede ham, var at den livslede han følte, egentligt ikke indebar at han ønskede at gøre en ende på sit liv. Tværtimod oplevede han, at meget var ugjort, men hans gåpåmod var som lammet af en uforståelig følelse af nederlag. Han forstod ikke hvorfor, og en gang imellem blev han bange for, at han var gået fra forstanden”.

På vej hjem fra hospitalet kommer Anders forbi Helenas lille hotel – og beslutter at blive der natten over, fordi han har det skidt.

Det bliver til begyndelsen på Anders og Helenas forhold – og vi bliver vidner til, hvordan de heler hinandens sår og finder en mening med livet.

Parallelt med historierne om Anders og Helenas opvækst og liv, får vi historien om et lille udkantssamfund i Sverige, hvor alle kender alle, hvor landsbytossen viser sig at være en velhavende mand, og hvor Helenas smukke barndomsveninde, der kunne vælge frit mellem de mange kavalerer, nu er en tyk konet kvinde med fasttømrede og unuancerede meninger.

En stille og smuk, men dog stærk historie – i et smukt og til tider poetisk sprog. De mange indre og ydre dialoger flyder let og ubesværet. En dejlig læseoplevelse.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter