0 kommentarer

En mand kom til byen af Ida Jessen

af d. 10. september 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

182

Udgivet

2007

ISBN

978-87-02-05729-4

 

Ida Jessens er en forfatter, som mestrer at give et eksakt og realistisk billede af, hvordan der i den grå hverdag, ofte kan lure noget ominøst under overfladen. Det har vi set hende beherske i sine forrige romaner, og sådan opleves også novellesamlingen “En mand kom til byen”.

I et interview har Jessen tidligere beskrevet, hvorledes hun ønsker at sætte fokus på, hvad der sker, når man får store slag i tilværelsen. Derfor er beretningerne ofte fyldt med drama, konflikter og svigt mellem mennesker, og det er også tilfældet i disse noveller. Rammen, som karaktererne er sat i, kunne dog umiddelbart give et helt andet indtryk. Her er nemlig tale om den lille fiktive by, Hvium, ved Limfjorden, som også tidligere har været rammen for Jessens fortællinger. Udadtil synes Hvium at være en stilfærdig og søvnig by, hvor dens beboere er til stor fare for at blive lullet ind i hverdagens trummerum og skærmydsler. Men man skal ikke lade sig narre! Når vi blot kommer tættere på, sker der sælsomme ting bag facaden.

Ivrige læsere af Jessens tidligere værker vil hurtigt opdage, at der spindes videre på trådene om Ragna og Pauli fra Brogård, som også huskes fra “Den der lyver” og “Det første jeg tænker på”. Hvis man genkender disse karakterer, føres man derfor hurtigt ind i samme univers, hvilket dog ikke skal forstås sådan, at novellerne er forudsigelige – for det er de bestemt ikke!

Stilistisk skuffer Ida Jessen sjældent, men indholdsmæssigt blev jeg nu ikke nær så grebet af “En mand kom til byen”, som jeg ellers har oplevet at blive af de forrige værker. Alligevel vil jeg dog varmt anbefale novellesamlingen – ikke mindst fordi det er gedigent håndværk og pga. den tvetydige tone, som jeg særligt holder af i Jessens forfatterskab.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter