0 kommentarer

En halv gul sol af Chimamanda Ngozi Adichie

af d. 24. november 2009
Info
 
Sideantal

495

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-05343-2

Originaltitel

Half of a Yellow Sun

 

Husker du Biafra-krigen? Eller er du så ung, at den fortaber sig i tågerne fra et uendeligt hav af Afrika-katastrofer?
For mig var Biafra-krigen indskrænket til bemærkningen ‘Spis din mad – tænk på de små negerbørn i Biafra’. Det var noget med voldsom sult, folk på flugt og forhutlede unger med store maver og enorme øjne.
Men nu, hvor jeg har pløjet mig igennem ‘En halv gul sol’ og næsten ikke har kunnet lægge den fra mig, ved jeg meget mere om Biafra-krigen.
Bogen følger en flok intellektuelle fra Nigerias overklasse. De drømmer store, ideologiske drømme om at dele Nigeria, udskille Biafra og skabe den helt perfekte, socialistiske stat. De mødes til drinks, udfolder deres vid og lever et bekvemt liv.
Men virkeligheden indhenter flokken. De drives på flugt af borgerkrigen, mister deres hjem, mister deres levevilkår og – for nogle af dem – mister deres liv. Folk forsvinder enten helt bogstaveligt eller i alkoholens tåger. Og andre knokler løs i en kamp for overlevelse.
Nu drejer det ikke længere om, hvilke højtravende og vittige diskussioner, der står på programmet, når aftenens drinks serveres for vennerne. Nu handler det om, hvorfra man i dag skal skaffe mad og husly.
Og for de, der ikke opholder sig i Biafra, mens krigen står på, forekommer det hele en kende uvirkeligt. Eller som bogens Miss Adebayo siger: “Vi forstod ikke rigtig, hvad der skete i Biafra. Livet fortsatte, og i Lagos gik kvinderne med det nyeste kniplingsstof.”
Ikke bare giver bogen et indblik i den krig, de fleste af os har hørt om, men ikke ved ret meget om. Den giver også et billede af, hvad der sker med folk, der fra et let og muntert liv tvinges ned på et eksistensminimum og må genopdage helt basale følelser: Sult, overlevelsestrang, omsorg for børnene.
 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter