0 kommentarer

En gud i ruiner af Kate Atkinson

af d. 6. november 2015
Info
 
Sideantal

441

Udgivet

2015

ISBN

978-87-12-05137-4

Originaltitel

A God in Ruins

 

I 2014 udkom Kate Atkinsons fantastiske roman ”Liv efter liv”, en fascinerende og anderledes slægtssaga om pigen Ursula, som fødes i 1910 til et usædvanligt liv. Nu kommer så, ikke en efterfølger men en ledsager, som Atkinson selv kalder romanen ”En gud i ruiner”.

Denne gang er det Ursulas lillebror, Teddy, som er hovedperson, men selvom mange af personerne går igen, behøver man ikke at have læst ”Liv efter liv” for at få glæde af ”En gud i ruiner”.

Som i ”Liv efter Liv” er her tale om en usædvanlig slægtssaga. Med spring i både kronologi og fortællestemmer hører vi om Teddys liv med særligt fokus på tiden under 2. verdenskrig, hvor han var pilot i RAF. Men også med kig til barndommen og til livet efter krigen, hvor han gifter sig med barndomskæresten Nancy, med hvem han får datteren Viola. Livet efter krigen bliver dog langt fra så lykkeligt, som man som læser kunne ønske for hverken Teddy eller den øvrige familie.

Kate Atkinson er en fremragende fortæller, og på trods af den komplekse opbygning farer man ikke vild undervejs. Atkinson har så godt et greb om sin fortælling, at man som læser aldrig er i tvivl om, hvem eller hvornår man læser om. I stedet virker skiftene nærmest som cliff-hangere, så det er vanskeligt at lægge bogen fra sig igen.

Sproget er ligeledes i top, og personskildringerne er både levende og troværdige. Resultatet er en forunderlig læseoplevelse, som kun kan anbefales på det varmeste. Og skulle du ikke have læst ”Liv efter liv” kan jeg også kun anbefale den …

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter