0 kommentarer

En god gerning af Kate Atkinson

af d. 28. december 2009
Info
 
Sideantal

448

Udgivet

2007

ISBN

978-87-595-2695-8

Originaltitel

One good turn

 

Efter at have læst en for mig ubegribelig negativ anmeldelse er jeg nødt til at lave min egen – for dette er en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst!!

“En god gerning” er fuld af ensomme stakler, der lader sig udnytte og mennesker, der snylter, snyder, lyver, stjæler og bedrager osv.. Alle er mere eller mindre ulykkelige, de fleste er dertil ensomme. Heller ikke hovedpersonen Jackson Brodie kan finde lykken, selvom en stor arv har gjort ham økonomisk uafhængig og opfyldt en gammel drøm om et hus i Sydfrankrig og BMW i garagen. Men det er egentlig ikke en trist bog, det er nærmest som om ensomheden, bedraget og den manglende lykke blot er en del af nutidens livsvilkår..

Både personer og personrelationer er beskrevet med stor indføling!
Karaktertegningen af den udadtil temmelig populære forfatter Alex Blake, som er et alias for den dybt ensomme Martin Canning, er både så indlevet – og udleverende, at Blake/Canning nærmest forekommer mig at være et alter ego for Atkinson selv..
Hvad Jackson ser i “skuespilleren” Julia ville være mig lidt af en gåde, hvis jeg ikke allerede havde læst “Familiehistorier”. Uden talent, uden selverkendelse og uden ønske om at få et tættere forhold til Jackson. Hun flagrer nervøst og uforudsigeligt som en sommerfugl og han er en hundehvalp, der aldrig fanger den. Kriminalkommissær Louise Monroes forhold til sin teenage søn er en både morsom og skræmmende historie…

Beskrivelsen af de mest bedrøvelige karakterer i “En god gerning” berørte mig dybt. Selverkendelse er sjældent særlig sjovt; men man bør da være glad, når en roman kan hjælpe én til at blive lidt klogere på sig selv! Jeg føler nærmest, jeg har fået en gave!

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter