0 kommentarer

En dåre fri af Beate Grimsrud

af d. 17. juli 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

483

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-11008-1

Originaltitel

En dåre fri

 

“Jeg vasker mig ikke. Jeg ligger i sengen og venter på et mirakel. Jeg er voksen nu. Jeg er stor, og jeg er lille. Kan ikke vågne. Kan ikke falde i søvn. Den totalt lammede iagttager ingenting.

I bunden af øjeblikket binder jeg en lille knude. Og så fortsætter livet. Jeg er oppe om natten og i seng om dagen. Korte øjeblikke frem og tilbage. Verden er låst, og jeg er der ikke. På godt og på ondt”

Sådan beskriver Eli sin egen situation. Hun er 39 år og ude af stand til at finde hoved eller hale i virkeligheden. I de sidste 20 år har hun været ind og ud af både den åbne og den lukkede afdeling, nogle gange frivilligt og andre gange med tvang. Hendes terapeut Jonathan prøver kontinuerligt at give hende rutiner, der kan fastholde dagen således at hun kan få huller ud til virkeligheden.

Men med Emil, Eugen, Esben og Erik som faste stemmer i hendes hoved er det svært at reagere som Eli, når en situation opstår.

Eli er ikke sikker på noget, ikke en gang sit eget køn. Eli er nemlig både et drenge- og et pigenavn. Som ung har hun flere gange forsøgt at få tilladelse til at skifte køn, men ved ikke, om hun vil være mere feminin eller om hun skal være en dreng.

Elis eneste faste holdepunkter er kreativiteten, hendes venner og de ansatte på det psykiatriske hospital. Hun holder af at være på hospitalet, fordi hun her ikke er overladt til sig selv, men bliver alligevel tvangsfikseret adskillige gange.

Eli er konstant ved at opgive drømmen om at blive rask, og selv hendes terapeuter og læger virker usikre på muligheden for dette.

Der er ingen kronologi i bogen, den består ligesom Elis liv af en lang række af små og store knuder på den snor, der burde være den røde tråd i hendes liv.
Det er en skræmmende realistisk roman om en kvinde, der forsøger at lære at leve med sin sindslidelse. Hendes held i det system, der kaldes psykiatrien, er kontaktpersoner med indlevelse og venner, der med deres egen kreativitet formår at støtte op om Elis projekter, der for en stund lukker hende ind i en art virkelighed, som hun kan kontrollere og overkomme.

Bogen er skrevet med utrolig meget indlevelse i Elis situation. Plusser og minusser ved psykiatrien skildres minutiøst. Og det hele krydres med mageløse passager, der giver knusende præcise billeder af Elis sindsstemninger og tanker.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter