0 kommentarer

Efterår af Ali Smith

af d. 28. oktober 2018
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

279

Udgivet

2018

ISBN

9788702262056

Originaltitel

Autumn - oversat af Ninna Brenøe

 

Skotske Ali Smith’s “Efterår” er den første bog i en planlagt kvartet. Smith er en af Skotlands mest berømte forfattere, og hun har modtaget flere priser for sine værker.

“Efterår” er nok hvad man vil betegne som “smal” litteratur. En bog der går i mod tidens trend, hvor alting skal være hurtigt, letfordøjeligt og helst ikke kræve for meget eller efterlade det helt store indtryk i modtageren. “Efterår” er ikke hurtigt læst, den er på ingen måde let at fordøje, og den kræver rigtig meget af sin læser. Er man villig til at investere både sin tid og sig selv i bogen, får man til gengæld et tankevækkende indblik i verden og i relationer mellem mennesker.

Daniel er 101 år gammel, og Elisabeth er 32. I fortællingens nutid, umiddelbart efter Brexit-afstemningen, møder Elisabeth trofast op på det plejehjem, hvor Daniel ligger og venter på at dø. For mange år siden, da de mødtes i 1993, advarede hendes mor hende om at pleje kontakt med den mærkelige nabo, der var flyttet ind over for dem. Men Elisabeth nægter at rette sig efter moderen, og ud af den insisteren på relationer mellem mennesker vokser et venskab, som forfatteren Ali Smith bruger som udgangspunkt for sin fortælling om England af i dag.

Det er en kompliceret fortælling. Der er rammefortællingen om Daniel og Elisabeth og deres usædvanlige venskab, men der er også fortællingen om et England i opløsning efter Brexit. Fortællingen om et land der er skåret midt over af dem der stemte “ja” og dem der stemte “nej”. Fortællingen trækker konstant tråde tilbage til en tid hvor kunsten, litteraturen og menneskers indbyrdes relationer, var det der satte sindene i kog og det der holdt sammen på det meste. Den spreder sig ud over flere personer, flere tider, ja næsten flere verdener, selv om det hele handler om England som det blev. Et land hvor naboer ikke længere taler sammen. Et land hvor landsbyers indbyggere før havde stærke fællesskaber, men nu ikke længere tåler synet af hinanden. Et land hvor de svageste kommer til at betale prisen for noget ingen rigtig ved hvad er, men som de fleste er enige om skyldes de svageste. Med andre ord en historie om et land der kunne være et hvilket som helst land.

“Efterår” er en stor fortælling om hvor vigtige relationer mellem mennesker er, selv de relationer der, som Elisabeth og Daniels, er lidt ud over det sædvanlige. Det er en fortælling om hvor meget man kan sammen, og hvor lidt man kan hver for sig.

Historien i “Efterår” skrider ikke kronologisk frem. Den flyver og farer rundt i nutid, fortid, og skifter hele tiden steder og personer, og dermed understreger den Englands opløsning. Midt i denne opløsning vender forfatteren hele tiden tilbage til Elisabeth og Daniel, der står som billeder på hvad vi kan sammen. På tværs af køn, alder, tid og sted. På tværs af alt, på trods af alt og gennem alt.

Jeg kan på det varmeste anbefale “Efterår”, ligesom jeg på det varmeste vil anbefale nye læsere at investere sig selv i læsningen. Gør man ikke det, er “Efterår” et rodet miskmask. Men der er mening med galskaben. Find den!

 

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter