0 kommentarer

Dyrene i Afrika af Erlend Loe

af d. 23. juni 2019
Info
 
Sideantal

314

Udgivet

2019

ISBN

9788702276893

Originaltitel

Dyrene i Afrika - oversat af Susanne Vebel

Udgave

1. udgave

 

“Dyrene i Afrika” er en grumme fjollet bog af den normalt så morsomme og underfundige nordmand, Erlend Loe.

Bevares, i starten, hvor vi introduceres for bogens fem enkeltpersoner og deres respektive følelse af fremmedgjorthed over for den daglige trummerum, falder der et par gode grin af. Meningsløsheden i bare at slå tiden ihjel i et velstående nordisk samfund er noget, de fleste af os kender til.

Men da de fem mødes ved et dyreetisk foredrag, bliver venner, endog meget nære venner, og ret hurtigt derefter beslutter at tage til Afrika for at skænde dyr, får morskaben en brat slutning.

Ja, du læste rigtigt: Politikvinden Lise og hendes fire sære kumpaner finder i deres visdom frem til, at den mest effektive måde at åbne folks øjne for al den dyremishandling, der foregår – inklusive den vestlige verdens industrialiserede seriemord på svin, køer, høns osv. – er at voldbolle nogle af Afrikas stolteste dyr. The Big Five.

Ræsonnementet er, at vi alle sammen vil finde deres handlinger så afskyelige, at vi langt om længe vil vågne op og få forbudt det almindelige dyremisbrug, som vi qua vores glubske livsstil selv er skyld i, men som vi dybest set tager afstand fra.

Norsk WWF er desværre ikke med på ideen (bornerte skiderikker), men pyt, vores fem idealistiske helte finder frem til familievirksomheden Fauna Fuckers i Kenya, og så er det ellers bare med at komme afsted og kneppe dyr. Ha!

Det er bestemt ikke moralske kvababbelser, der får mig til at disse bogen. Loe har klart nogle brugbare pointer om vores bevidstløse konsumsamfund, og i øvrigt er det hele jo kun for sjov. Den, som kun tager spøg for spøg og alvor kun alvorligt… etc.

Problemet er bare, at det ikke er spor sjovt. Det er gumpetung lagkagekomik, som bliver mere og mere anstrengt, jo længere pinen trækkes ud. I min optik, altså.

“Dyrene i Afrika” har høstet fine anmeldelser fra kloge folk, der har moret sig kosteligt. Så vi må som altid konkludere, at humor varierer fra enkeltperson til enkeltperson. Nogen er ved at trille ned af stolen, når Gøg og Gokke folder sig ud. Ikke mig.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter