0 kommentarer

Det Røde Lyn af Estrid Dyekjær

af d. 22. november 2019
Info
 
Sideantal

147

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93758-66-7

Originaltitel

Det Røde Lyn

Udgave

1

 

‘Det Røde Lyn’ er en gribende fortælling om Vera, der skal forsøge at tackle sin fars pludselige og uventede død lige midt i en begyndende pubertet. Handlingen fokuserer på, hvor svært det er at vende tilbage til hverdagen og klassekammeraterne, som ikke alle forstår og evner at støtte hende i sorgen.

Det er en særdeles velskrevet roman, hvor forfatteren i korte kapitler har fået historien til at hænge sammen, så man uden at bemærke det straks føres ind i det næste kapitel.  Historien om Vera er ikke blot gribende, men også så spændende, at man virkelig har svært ved at lægge bogen fra sig.

Det er ikke let at tackle døden, og i ‘Det Røde Lyn’ oplever man, hvordan den lille familie gør det på hver sin måde.

Midt i sorgen er Vera stadigvæk ‘bare’ en helt almindelig pige i puberteten, der en stor del af tiden forsøger at forholde sig til den del af livet, som hendes kammerater tumler med. Det er herligt at opleve Veras forelskelse i Victor, og hvor vanskeligt det i grunden kan være at have netop den alder, hvor alting sker for første gang. Og for Vera er det ekstra svært, fordi hun får dårlig samvittighed, hver gang hun er glad – for burde hun være mere ked af det?

Bogen er trods det tunge emne en solstrålefortælling, som er gjort troværdig igennem de nuancerede og realistiske karakterer og hændelser. Handlingen strækker sig over ca. et årstid, hvilket er med til at styrke troværdigheden i forhold til mange andre bøger om emnet.

Sproget er flydende, og forfatteren maler med pensler, der får hele sceneriet til at blive levende. Det er en rørende roman, hvor man håber på en lykkelig slutning. Den får man heldigvis, så man til sidst kan glæde sig over, at familien er kommet igennem den traumatiske del og nået frem til at begynde på en frisk.

På omslaget står der, at det er en børneroman. Jeg synes ‘Det Røde Lyn’ ikke blot er for teenagere, men også for voksne, som har mistet et nært familiemedlem. For den voksne læser giver bogen et fint glimt ind i det store barns forunderlige verden.

‘Det Røde Lyn’ er et bud på en lidt anden tilgang til emnet sorg, og jeg anbefaler den varmt til brug i skoleklasser, hvor den for alvor kan have sin berettigelse.

Det Røde Lyn lægger op til vigtige samtaler og tanker om det at miste, både for den, der oplever det helt tæt på, og for lærere, kammerater og andre omkring barnet.

Handlingen er god og overskuelig, uden unødvendige dikkedarer, men med detaljer, der sikrer nuancerede karakterer og troværdige følelsesregistre.

Det er befriende at læse om en helt almindelig pige, med helt almindelige problemer.

En virkelig berigende læseoplevelse, hvor det tydeligt skinner igennem, at forfatteren har trukket på egne erfaringer. 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter