0 kommentarer

Det 11.bud af Poul Ørum

af d. 29. maj 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

159

Udgivet

1972

ISBN

87-557-0315-1

Originaltitel

Det 11. bud

Udgave

1.udgave

 

Dette er en bog om 2 drenge som fandt sammen mens de var anbragt hos børneværnet pga. dårlige forhold i hjemmet. Johs blev anbragt som 10-årig, fordi hans mor ikke havde mulighed for andet arbejde end prostitution og det var forbudt, så hun blev fængslet og døde der. Alex var psykopat, ufølsom og prøvede hele tiden at manipulere andre. Bogen er fortalt fra Johs’ synspunkt. Alex og Johs mødtes som teenagere, løb væk, var småkriminelle. Johs blev fængslet, fordi han slog en politibetjent som ville anholde ham. Da han blev løsladt begyndte han på en læreplads som tømmersvend, indtil han igen møder Alex. Han forlod pladsen, og startede sammen med at Alex en forretning, hvor Johs arbejder hårdt imens Alex begår underslæb, hvilket selvfølgelig bliver opdaget. Johs’ kone blev myrdet, men Alex giver ham et falsk alibi mod 42.000 kr. De slipper fra det og Johs tager til Jylland og begynder et nyt liv, møder Marianne bliver gift og har det godt, føler sig lykkelig og at han er kommet igennem. Lever et ærligt liv i et lille samfund hvor han er værdsat.
Med det 11.bud menes, at hvis det ikke bliver opdaget så gør det ikke noget. Han har ikke fortalt Marianne, hvad der skete tidligere. Ikke før Alex kommer tilbage og igen begynder at presse penge af ham. Johs føler sig igen klemt op imod en mur og kan ikke se nogen udvej. Han fortæller Marianne om, hvad der skete dengang og hun tilgiver ham, men hun føler også at der ikke er nogen udvej.

Johs finder en udvej – men den snakker de ikke om det; han føler at “den varme frodighed i hendes væsen svinder hen dag for dag, som om hun visner i den kolde skygge, der udgår fra mig”.

Jeg håber at børneværnet i dag giver bedre opvækstmuligheder end det, der bliver beskrevet her. Bogen virker gammeldags.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter