0 kommentarer

Den tredje mand af Graham Greene

af d. 28. august 2006
Info
 
Sideantal

131

Udgivet

1991

ISBN

87-00-02966-1

Originaltitel

The Third Man

 

Tilbage i 50’erne var det kutyme at et filmmanuskript blev bygget over en bog. I dette tilfælde blev bogen imidlertid skrevet ud fra filmmanuskriptet. Denne fremgangsmåde afspejler sig da også igennem hele fortællingen. Som Graham Greene skriver i forordet: “Den tredje mand er ikke skrevet for at læses, men kun for at ses”. Det er jeg dog ikke helt enig i, jeg syntes så absolut, den er læseværdig.
Historien udspiller sig i Wien umiddelbart efter afslutningen på 2. verdenskrig. Wien er, på samme måde som Berlin, delt op i fire besættelseszoner. Indbyggerne er ludfattige, vinteren er hård og sortbørshandlen florerer. Hertil kommer forfatteren Rollo Martins. Han er inviteret af Harry Lime, som har lovet ham et job. Harry Lime er imidlertid tilsyneladende både død og begravet umiddelbart før Rollo ankommer til Wien. Rollo sætter sig for at finde ud af hvilken mand Harry Lime i virkeligheden var, og om han virkelig er død.

Graham Greene arbejdede under krigen for den Engelske efterretningstjeneste, hans nærmeste chef var Kim Philby, som senere blev afsløret som russisk spion. Herigennem fik han mange kontakter til Wien, som både før og efter krigen var centrum for utallige spioner fra hele Europa.

Filmen “Den tredje mand” som er instrueret af Carol Reeds og med Orson Welles i hovedrollen, er stadigvæk efter 57 år en af de til dato mest kendte og roste europæiske film.

Læs bogen og se filmen.

– Denne anmeldelser deltager i Bogrummets sommerkonkurrence 2006

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter