0 kommentarer

Den sønderjyske farm af Erling Jepsen

af d. 8. juli 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

272

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-14722-3

 

Allan bor i Gram – ved foden af Gramby bakke har han sin kaninfarm, som han har fået lov til at etablere, mod at han selv tager ansvar for og selv passer kaninerne. Og det gør Allan. Han er varsom med at bede faren om hjælp – af skræk for, at faren så vil overtage farmen helt.

Det starter med 3 kaniner, som efter et besøg hos Hansis gamle hankanin snart bliver til mange. Allan må hver dag plukke sækkefulde af grønt til sin farm, og han ansætter først Frode, siden Mette som fodermestre. De aflønnes med slik fra butikken, forældrenes ismejeri, for Allans far er mælkemand, selvstændig, det er lidt finere end at arbejde på fabrik, selv om overskuddet fra forretningen efterhånden ikke kan føde familien.

Stemningen i familien er ikke alt for god – Sanne er i familiepleje efter farens overgreb, det er akavet når hun er på besøg, og det påvirker hele familien, at han ikke længere har samme status i byen. Tilmed skal man være varsom med hvad man siger, når faren er i nærheden; han er som et barn, meget nærtagende, manipulerende, konfliktsky – og har nemt ved at blive fornærmet. Moren tør ikke gøre noget, der er imod det faren ønsker. Så da Allans kaniner bliver syge, fordi de har fået hø, der er tørret forkert, er faren meget længe om at komme Allan til hjælp – for Allan har handlet på egen hånd, uden at rådføre sig med ham, og flere kaniner dør den aften, på grund af farens stædighed og nærtagenhed. Man må sige, at Allan meget tidligt får et ansvar og lærer konsekvenserne af sine handlinger – på den hårde måde.

Ud over arbejdet med kaninfarmen lever Allan også et drengeliv, der indebærer kampe med drenge fra den anden del af byen, venskabet med Frode, der er vild med at skyde efter fugle, og mødet med den i Gram meget eksotiske mulatkvinde, Mkali.

Allan er en kvik dreng, der klarer sig i enhver situation. Men også en alvorlig dreng med en samvittighed, der rører på sig, når han gør noget, der føles forkert. Og pga farens overgreb mod søsteren er han ikke en særlig populær dreng – kun få børn i byen har lyst til at besøge ham i hjemmet.

Det er en dejlig bog om livet i en lille sønderjysk by for ca. 50 år siden, med Allan som hovedperson i en ikke særlig velfungerende familie, hvor pengene er små, og Allan tidligt må tjene sine egne penge – heldigvis er han udstyret med et godt handelstalent. Allan lærer at blive meget opmærksom på små stemningsskift og er en god iagttager og en videbegærlig dreng.

Bogen er holdt i en let og munter tone. Ind imellem kommer der lidt sjove bemærkninger om det sønderjyske sprog og forskellen mellem øst- og vestsønderjyder. Jeg kan anbefale bogen, som for nylig har fået DRs romanpris.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter