0 kommentarer

Den kolde jomfru og andre skrøner af Jørn Riel

af d. 15. januar 2022
Info
 
Sideantal

160

Udgivet

2014

ISBN

9788771414844

Originaltitel

La vierge froide et autres racontars, bearbejder: Gwen de Bonneval; kunstner: Hervé Tanquerelle; oversætter: Ole Steen Hansen

 

To franske Jørn Riel fans, forfatter Gwen de Bonneval og tegner Hervé Tanquerelle, har skabt et tegneseriealbum over et udvalg af Riels skrøner fra Grønland. Og hvad der kunne lyde som et sært projekt med et spøjst udgangspunkt, er et album der emmer af Riels fortælleglæde, og hvor det er lykkes at sætte troværdige ansigtstræk på mange af Riels faste figurer, som Riel selv reelt aldrig selv fæstner de store fysiologiske detaljer på. I Riels skrønesamlinger havde Des Asmussen sat billeder til, og Tanquerelle ramme Asmussens grundtone og gør den samtidig mere detaljerig. Mere skarp, hvor Asmussens billeder ofte nøjes med at lade læseren ane.

Greven, Anton, Sorte William og den underlige tatovør der kommer til Grønland med en yderst snu plan – alle er de her gengivet så at de er umulige at tage fejl af. Og jo længere de har været på Grønland, jo mere slidte og excentriske ser de ud. Og ham den snu tatovør får skabt sig en lukrativ forretning. Han ankommer i et spøjst antræk for en grønlandsfarer: Laksko og jakkesæt, men det får hans makker Sorte William hurtigt pillet af ham. Til gengæld skænker tatovøren William et skilderi på underarmen, et hjerte med teksten “Mor”. William er pavestolt, og selvom han aldrig kendte sin mor, er han sikker på at hun er værd at mindes. Værket bliver naturligvis vist frem på andre fangststationer, hvor tatovørens evner hurtigt bliver nødvendige. Men hvor William fik sit hjerte foræret, må kollegerne til pengepungen. Det bliver til en hel dille i blæk, hvor fangerne dyster om at overgå hinanden i både kreativitet og størrelse. Og tatovøren kan efter endt cyklus (et år på stationen), rejse hjem med en ren formue i skind.

De to franskmænd har lavet to bind, dette er det bedste og det er der kun én grund til. De udvalgte skrøner er ganske enkelt lige en tand bedre.

Enhver læser der sætter pris på Riels skrøner bør runde sig selv at opleve dem i tegnet form.

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter