0 kommentarer

Den ideelle amerikaner af Tom Buk-Swienty

af d. 13. april 2015
Info
 
Sideantal

504

Udgivet

2005

ISBN

978-87-02-06037-9

 

Nogle gange får man en bog mellem hænderne, der er så velskrevet og velresearchet, at det er endog særdeles vanskeligt at lægge bogen fra sig igen.

Sådan en bog er “Den ideelle amerikaner”, der er en biografi om den danske immigrant Jacob A. Riis, der skabte et stort navn for sig selv efter at han som blot 21-årig udvandrede til USA.

Jacob A. Riis blev født i Ribe i 1849.

Han er en rastløs natur, der som helt ung mand glødende forelsker sig i Elisabeth, der dog ikke ser til hans side. Efter at være blevet afvist af Elisabeth falder den unge Riis hen i dyb depression, og han vælger at emigrere til New York for at starte et nyt og bedre liv for sig selv.

De første år er særdeles vanskelige. Riis lever som hjemløs, nærmest som en vagabond, der ikke får nok at spise, og det er i de første år, at Riis stifter bekendtskab med New Yorks uhumske slum, de elendige boligforhold, fattigdommen, herunder de andre hjemløse og fattige, som han ender med at bruge resten af sit liv på at forsvare.

Mod forventning får Riis alligevel sin Elisabeth: de gifter sig og Elisabeth flytter med Riis til New York, hvor de slår sig ned og stifter familie.

Ved et lykketræf får Riis muligheden for at arbejde som reporter, han begynder at tjene flere penge og får via sit arbejde mulighed for, at sætte fokus på de problemer, som de fattige mennesker i storbyen lever under. Han skriver harmdirrende reportager om fattigdommens nederdrægtigheder og han begynder så småt at tage fotos af de fattige og deres boligforhold.

Disse reportager og fotos gør Riis berømt, faktisk så berømt, at han både bliver velhavende og venner med den senere amerikanske præsident Roosevelt, der anså Riis for at være så nær en ven, at de kunne have været brødre.

“Den ideelle amerikaner” er spændende læsning, og Tom Buk-Swienty har bedrevet et virkelig solidt research-arbejde med denne bog.

Biografien om Jacob A. Riis bør være obligatorisk læsning for den kræsne læser, der sætter pris på historie og fascinerende menneskeskæbner.

Kort sagt kan jeg sige, at “Den ideelle amerikaner” er en af de bedre læseoplevelser jeg har haft i de senere år, og jeg kan kun anbefale bogen på det varmeste.

Biografien indeholder alle de elementer, der skaber en virkelig god bog, derfor kan jeg kun sige: læs denne bog!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter