152
2008
978-87-7528-699-7
En frontlinieforsker på IT området skriver noveller om vores fremtid og de folk der skaber den. Desværre skuffer den svært.
Med Georg Strøms ”Den chipløse mand” er vi i hænderne på en forfatter, der skriver science fiction, men som aldrig har læst andre science fiction romaner i de sidste 20 år. Ingen Sterling eller Gibson eller nogen af de andre gamle, eller for den sags skyld en af de nye som Geoff Ryman. For ifølge Strøm har vi slet ingen bøger der skildrer dem der udvikler den nye teknologi og det der driver dem.
Strøm er fagligt meget kompetent til at skrive om IT, han er til daglig lektor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet. Om baggrunden for bogen skriver han: ”I film ser vi IT-folk i skurkerollen, som nogle flade skikkelser som er nødt til at optræde som sindssyge og umoralske for at heltene kan få nogen at spille op til. Vi får ikke en gang nogen forklaring på deres opførsel. At de arbejder med IT, er tilsyneladende en tilstrækkelig forklaring på, at de er både onde og sindssyge. Men i virkeligheden er IT-folk på godt og ondt ligesom alle andre mennesker. Den store forskel er, at de bevæger sig på kanten af en anden verden. Mere end filosoffer og avisernes meningsdannere er de frontløbere, som skaber den virkelighed, som vi alle sammen skal leve i.”
Men novellesamlingen skuffer, og skuffer meget. Ikke i præmisserne: Forskere der søger penge hos den danske regering må også i virkeligheden gøre en del krumspring, ganske som i Strøms novelle om forskere, der vil se porno uden at betale for det, og derfor sætter en statslig ansøgning sammen om et særdeles indbringende forskningsprojekt i formidlingssfæren. Den er ganske morsom. En anden lille novelle om jagten på en tilfældig pige på gaden gennem MMS´er og mobiltelefonkæder er også sjovt. Det der lammer samlingen så meget er, at mange af tilløbene til plot og vedkommende personer, der skal befolke disse gode ideer, ikke forløses. Et par af historierne ender ingen steder og alle steder. Mange af samlingens personer bliver ved med at være antydede, og de IT-emner der beskrives er emner fra de sidste 10 år, ikke de kommende 25. Fra en frontlinie forsker havde jeg ventet mig mere.