0 kommentarer

De ubudne af Liz Jensen

af d. 12. oktober 2013
Info
 
Sideantal

253

Udgivet

2013

ISBN

978-87-400-0478-6

Originaltitel

The Uninvited

 

Underholdningsværdien i denne forunderlige, foruroligende og barske øko-thriller er til 5 stjerner, intet mindre. Britiske Liz Jensen har et solidt greb om sine virkemidler, disponeringen af stoffet er forbilledlig, og timingen er i top hele vejen i mål. “De ubudne” er en hurtigt læst og sent glemt roman af meget høj klasse.

En dejlig sensommersøndag fatter en lille, engelsk pige i en yndig pyjamas med sommerfugle om en sømpistol og skyder tre stålbolte ind i halspulsåren på sin bedstemor. Ingen årsag, intet varsel. Den gamle dame har ikke en chance.

Få dage senere skyder en lille, fransk dreng sine to onkler med et jagtgevær. Kun den ene overlever.

Samtidig skal den professionelle troubleshooter Hesketh Lock opklare, hvad der har drevet den dygtige og dedikerede tawaineser Sunny Chen til at sabotere sin arbejdsplads, der er en international storspiller i træindustrien. Chen antyder, at en ånd har besat ham. På et stykke træ findes aftryk af noget, der ligner en barnehånd.

Få dage efter vælger Lars Axel, mangeårig trofast medarbejder i en svensk bank, at påføre sin arbejdsgiver enorme tab gennem en vanvittig handel med kaffe-futures. Også han virker besat, opfører sig pludselig som en rablende galning og ender med at begå selvmord foran en lastvogn i høj fart.

Hesketh opdager en rød tråd i de tilsyneladende isolerede hændelser, som finder sted på geografisk meget spredte lokationer. Han finder også ud af, at det haster med at afdække årsagssammenhængene, hvis det ikke skal ende med en katastrofe. Hvor meget det haster, har han dog ingen chance for at gætte.

I sig selv ville disse mystiske begivenheder og deres indbyrdes relationer være fuldt tilfredsstillende for selv den mest kræsne læser. Men Liz Jensen har en trumf i ærmet, der mangedobler udbyttet. Hesketh er nemlig ikke nogen helt traditionel romanhelt. Mere attraktiv og intelligent end gennemsnittet, javel – men manden lider altså også af Aspergers syndrom, en slags autisme, og han er fuldt bevidst om det.

Beskrivelserne af den hyperbegavede mand, der er nødt til at folde indviklede papirfigurer, når begivenhederne stresser ham for meget – og som ikke kan kigge smukke kvinder i øjnene, når de har sex – er både gribende og grinagtige. Hesketh er klog nok til at kende almindelige menneskers adfærdsmønstre, men er ude af stand til selv at agere herefter.

På indtil flere planer lykkes det Liz Jensen at stille kritiske spørgsmål til vores livsstil og vores måder at interagere på. “De ubudne” er både tankevækkende og utroligt medrivende.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter