0 kommentarer

De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner af Beatrix Potter

af d. 5. februar 2010
Info
 
Sideantal

400

Udgivet

2009

ISBN

87-11-11184-4

Originaltitel

The complete tales of Beatrix Potter

 

Fortællingen om Peter Kanin var den historie som Beatrix Potter slog igennem med. Man hører om de fire kaniner, Flopsy, Mopsy, Silkehale og ikke mindst Peter, der bor hos deres mor under et fyrretræ. De tre piger er meget artige og gør som deres mor siger, men Peter derimod er en meget uartig kanin og går sine egne veje. Peters far mistede livet, da han endte i Fru Suhrs tærte, og Peter bør derfor vide, at det er en skidt idé at gå ind i Hr. Suhrs have, men han gør det alligevel en dag. Det går helt galt og Hr. Suhr opdager ham. Stakkels Peter bliver jagtet rundt i haven, mister alt sit tøj, og står til sidst forkommen, våd og uden anelse om hvordan han kommer hjem. Heldigvis ender historien lykkeligt med, at Peter alligevel finder en vej ud af haven og kommer hjem til sin mor.

De efterfølgende historier er alle sammen om Peter Kanins venner, kun enkelte af disse er Peter Kanin også med i. Man hører både om Tom Missekat, Pindsvinet Stikke-Prikke, Julie Rapand og mange flere. Historierne er meget varierede i længde, nogle meget korte med små tekstpassager og andre lidt længere med tættere tekst. Der optræder mange søde figurer i fortællingerne, dyr der findes i både skoven og byen. Beatrix Potter hentede inspirationen fra dyrene og menneskene i sit eget liv og hver historie indledes således med en præsentation af bl.a. hvornår og hvordan historien er blevet til, også sat i forhold til, hvordan Beatrix Potters eget liv var på det tidspunkt. Som voksen er det ret sjovt, at få baggrunden for historierne med, men jeg tror ikke det er noget børn vil gide at læse. Beatrix Potter var desuden en utrolig dygtig tegner og det er også hende selv der står bag illustrationerne i bogen, fantastisk smukke og charmerende. Jeg fristes næsten til at sige de er det bedste ved bogen. Bogen rummer alle de samlede eventyr i original og uforkortet udgave, derudover er der til slut i bogen også fire uudgivne værker.

Utroligt smukt værk, men jeg er meget i tvivl om, hvordan bogen vil blive modtaget af børn. Personligt synes jeg den blev kedelig at læse, men jeg læste den så også fra ende til anden, på ikke ret lang tid. Har man for øje at historierne læses, måske som godnathistorie, en hver aften, så bliver de mere fordøjelige. Det er nogle søde historier med dyr som børn elsker, ikke den vilde handling, men det at historierne er suppleret med de herlige illustrationer, redder bogen, så jeg tror de vil hygge sig med selv at læse, eller få læst en historie højt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter