28
2019
978-87-93709-62-1
1.
Forfatteren Vagn Enevoldsen har påbegyndt et interessant bogprojekt: „Bedstefars børnehistorier — fra jord til bord“ hedder serien, som på en underholdende måde skal formidle viden om mad. Den første del i rækken udkom i 2018 og har titlen „Taja og det lille riskorn“. I december 2019 udkom del nummer to, „De nysgerrige kartoffelbørn“.
På 28 farverigt illustrerede sider fortæller kartoffelmoren sine børn om deres oprindelse: At de har deres rødder i Sydamerika, kom til Europa på et spansk skib for omkring 600 år siden og fandt så vejen til Danmark via Tyskland. Hun fortæller om den danske konge Frederik 5., der i 1700-tallet inviterede tyske indvandrere — de såkaldte kartoffeltyskere — til Danmark for at opdyrke den jyske hede med kartofler.
Den kloge kartoffelmor fortæller også sine nysgerrige børn om kartoffelpesten i Irland i midten af det 19. århundrede, som udløste en katastrofal hungersnød, om kineserne, der dyrker flest kartofler, og om hviderusserne, som spiser flest af dem. Vagn Enevoldsen lader imidlertid ikke kartoffelmoren fortælle udelukkende om kartoflens historie, men også om det, der er i vente for kartoffelbørnene: en tilberedning som brun kartoffel, dåsekartoffel, bagekartoffel, kartoffelmel, pommes frites, kartoffelchips eller kartoffelsnaps. Eller, hvis de er heldige, så bliver de lagt i jorden til næste forår og får selv kartoffelbørn.
Vagn Enevoldsen bruger et let forståeligt sprog, næsten talesprog. På skønneste bedstefar-manér fortæller han i korte sætninger om kartoflens rejse gennem verden og tiden og om de forskellige tilberedningsmåder, uden at det bliver kedeligt. Marianne Petersen har udarbejdet de farverige illustrationer. Desværre er kvaliteten af gengivelsen af billederne ikke den bedste — nogle af billederne virker uskarpe og slørede.
Men alt i alt en anbefalelsesværdig børnebog. 50 % af overskuddet fra salget går til børneformål som f.eks. Hospitalsklovnene. Bog nummer tre og fire i rækken, om majs og sukkerroer, er allerede planlagt.