0 kommentarer

Daglige digte, Daily poems af Juliane Preisler

af d. 12. januar 2016
Info
 
Sideantal

187

Udgivet

2015

ISBN

9788779737785

 

Juliane Preislers digte er stærkt billedlige glimt af hverdagens sansninger og følelser. Det handler om især om kærlighed, begær og sorg:
Vi blev så høje af de kys at husene krøb hen ad asfalten, dværgagtige (nr. 285, s. 147)
Og om årstiderne og tiden, som forandrer omgivelserne og sætter sine spor:
Mænd i parken, faldende blade, hængende kinder, alt daler (nr. 166, s. 87)
Om valg og mennesker, der kommer og går:
Valg der næsten ikke mærkes, mennesker der gik med eller ud eller blev kastet helt af i farten, byger af for længst passerede andre (nr. 147, s. 78)
Digtene er korte statements, koncentrerede som små boullionterninger, der har stor virkning, når de åbnes. Ofte bare en eller to sætninger. Jeg er solgt, selv om jeg også hurtigt bliver fyldt og må holde pauser i de 365 digte. Af og til frustreret, fordi nogle af øjebliksbillederne giver meget få ”holdepunkter” og er vidt åbne for fortolkning, afhængig af den enkelte læsers egne indre billeder. Men som oftest, som digte kan, fremkalder de dybere farver på de følelser og oplevelser, vi skøjter hen over i livet. Juliane Preisler fanger selv sindets fineste bevægelser i farten og giver dem ord med på vejen. På alt mellem ren hverdag til mere skelsættende oplevelser og erfaringer. Og drejer nogle oplevelser på en pudsig måde:
Fotografier af afdøde, endeløst smilende (nr. 296, s. 152)
Eller:
Fuglene tegner himlen (nr. 243, s. 126)
Hver enkelt digt er fulgt af en engelsk oversættelse. Det er interessant at iagttage, hvordan det samme digt tager sig ud på et andet sprog, og digtene er dermed tilgængelige for andre end dem, der er vokset op med det danske modersmål.
De 365 digte underbygger det cykliske, årets 365 dage, og dermed titlens ”daglige digte”.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter