0 kommentarer

Dage med slave af Dorrit Willumsen

af d. 28. oktober 2008
Info
 
Sideantal

130

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-07206-8

Udgave

1.udgave

 

Mens jeg læste ‘Dage med slave’, fik jeg flere gange den tanke, at bogen er skrevet med en helt bestemt målgruppe for øje: Gymnasielærere i dansk. Og måske også en håndfuld intellektuelle kritikere.
Der er ingen tvivl om, at begge parter vil elske den. Og hvad angår de førstnævnte, har de stof nok til mindst en måneds undervisning.
I bogen er der rigeligt med godbidder til tolkning. Især hen mod slutningen, hvor Willumsen fortaber sig i et psykedelisk ordhelvede, kan man virkelig fortolke af hjertens lyst.
Og jo, jeg HAR forstået, at vi befinder os inde i vor hovedperson, Hennys, hjerne. Og jo, jeg HAR også fattet, at dér ikke er særligt rart at være – ramt, som hun er, af et par blodpropper, der sender hende ud af hendes komfortable, trygge og kontrollerede liv.
Allerede inden blodpropperne er hendes verden rystet. Henny har nemlig i et øjebliks sjældent letsind købt en slave. 50 kroner kiloet. Men Henny slipper med 2500 kroner, selvom Silke, som slaven hedder, egentlig vejer 54 kilo.
Bagefter fortryder Henny grundigt, for hun aner ikke, hvad hun skal stille op med pigebarnet. Silke klæber til hendes liv og agter ikke at forsvinde, med mindre Henny sælger hende videre. Hele Hennys omhyggeligt ombyggede korthus af et liv truer med nedstyrtning, men endelig lykkes det hende at sulte Silke ud af huset. Hvorefter blodpropperne træder til som nye uforudsete forhindringer for det gnidningsløse liv.
Det er slet, slet ikke nemt at være Henny – 57 år gammel, indebrændt med både karrieremæssige og seksuelle frustrationer, men til gengæld til stadighed forsynet med polerede negle.
Bogens idé – tanken om pludselig at hænge på et tilfældigt menneske, der overlader det fulde ansvar for sit liv til én selv – er egentlig spændende. Desværre kunne Willumsen have fået meget mere ud af ideen, end hun gør.
Men om ikke andre, så bliver gymnasielærerne glade.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter