0 kommentarer

Da fuglene glemte at flyve af Christina Vanessa Lauridsen

af d. 19. juni 2017
Info
 
Sideantal

32

Udgivet

2016

ISBN

978-87-406-0680-5

Originaltitel

Da fuglene glemte at flyve

Udgave

1.

 

Det er en mægtig sjov ide der ligger til grund for denne bog. Fuglene flyver ikke længere og den morsomme detalje er selvfølgelig at der ikke er tale om en sygdom, en guddommelig plage eller det der er værre, næ, det drejer sig om en simpel forglemmelse – alverdens fugle ramt af kollektivt hukommelsestab. Lidt som hvis du og jeg vågende en morgen, rejste os på albuerne, kiggede ned på vores ben og tænkte, ‘hvordan er det nu lige..?’

Fordi fuglene ikke længere kan flyve søger de mod byen, for som der står, “I byen er der mad. Og de kan gemme sig.” Dette skaber selvfølgelig store problemer, i starten mest trafikale, så må skolen lukke og fuglene flytter sågar ind i folks hjem, hvor de indtager senge og overtager morgenbordet. Der er fugle overalt! Det kan ikke undgå at give den voksne læser Hitchcockassociationer, men fortvivlelsen der rammer menneskene i ‘Da fuglene..’ er snarere komisk end noget andet.

Historien er prunkløst og ligetil fortalt. Der er ikke noget overflødigt sprog og det bliver aldrig barnagtigt appellerende på den der forcerede måde nogle voksne mennesker forfalder til når de forsøger at tale ‘i øjenhøjde’ med børnene. Det giver plads til dels at nyde de sjove detaljer i forællingen, dels at svælge i de overmåde fine illustrationer.

De er nemlig både finurlige og smukke. Holdt i bløde, lidt matte farver og en meget karakteristisk streg. Her er fugle i alle former og farver, både nogle man kan genkende fra virkelighedens verden og nogle som ser ud til at være fri fantasi. Sjovt er det i begyndelsen af bogen, hvor hovedpersonen Luna og hendes fader ser TV i stuen, og en gås diskret stikker hovedet ind af døren og kigger med. Eller senere, hvor illustrationerne står for sig selv i beskrivelsen af ugens dage og det stigende antal fugle, der frarøver Luna både søvn og morgenmad.

Hvordan fugleproblemet løses skal ikke afsløres her, men det hænger sammen med Lunas fars job som pilot. ‘Da fuglene glemte at flyve’ er alt i alt en virkelig, virkelig fin børnebog, pudsig og flot illustreret. Hermed anbefalet til alle.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter