0 kommentarer

Coyote af Allen M. Steele

af d. 20. oktober 2019
Info
 
Sideantal

528

Udgivet

2019

ISBN

978-87-7171-436-4

Originaltitel

Coyote - oversat af Tom Vedsted Vonsild

Udgave

1. udgave

 

Coyote har undertitlen en roman om interstellar udforskning, og baserer sig på en virkelig opdagelse som de to astronomer, Geoffery Marcy og Paul Butler, gjorde i januar 1996. De to planetjægere opdagede en kæmpeplanet i kredsløb om stjernen 47 Ursae Majoris, og en af dens måner kunne have forhold, der mindede om jordens atmosfære.

Desværre ligger den 46 lysår væk fra jorden, men det er så her at science fictionen hjælper os, for i 2070 har USA endelig udviklet et stjerneskib, der kan føre os derud. Rejsen tager 230 år, men da menneskeheden også har udviklet dvaletilstand under rumrejser, er det ikke noget problem. Omkring 100 personer tager turen, nogle af dem på flugt fra det totalitære styre, som USA har indført.

Jeg var egentlig ganske godt underholdt bogen igennem, selvom den er skrevet i et meget fladt sprog uden de store beskrivelser. Man kommer heller ikke ind under huden på nogen af personerne, som jeg ligeledes har enormt svært ved at forestille mig. Det der bærer mig igennem de 528 sider, er min fascination af det ukendte og udforskningen af en ny verden.

Selve rumrejsen var hurtigt overstået, men et af de bedste afsnit i bogen er del to: Dagene imellem. Her vågner en af passagerne uventet op af dvale, og af tekniske grunde kan han ikke lægges i dvale igen. En træls situation, når der er 229 år tilbage af rejsen. Hvis man har set Passengers (2016) med Jennifer Lawrence, har man et ganske godt indtryk af situationen.

Coyote kan være et godt sted at starte, hvis man slet ikke kender til science fiction. Jeg vil mene, at bogen henvender sig mere til de unge læsere, da meget af indholdet faktisk omhandler teenagere, ulykkelig kærlighed og brudte venskaber. Det er en klar svaghed, at personerne ikke bliver beskrevet bedre. På den led bliver det aldrig virkelig spændende eller gribende læsning, og man virker ret uberørt, når en person mister livet, måske også fordi forfatteren i flere tilfælde har en tendens til at røbe noget af handlingen i kapitlernes indledning. Det får bogen til at virke lidt tandløs og uden nerve.

Coyote er en del af en trilogi, og det ser ud til, at de næste to bind er under forberedelse: Opstand og Grænseland. Selvom Coyote ikke var en banebrydende læseoplevelse, så er jeg alligevel nødt til at høre mere om kolonisternes skæbne. Coyote er i første omgang skrevet i novelleform, så måske er der mere bid i de kommende bind.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter